Dieta przy nadciśnieniu. Tego lepiej unikaj!

Co można jeść przy nadciśnieniu tętniczym, a czego lepiej unikać przez wzgląd na własne zdrowie? Nie od dziś mówi się o tym, że aktywny tryb życia i odpowiednia dieta może pomóc w walce z chorobą układu sercowo-naczyniowego. Których produktów najlepiej będzie się pozbyć z domu?

Nadciśnienia nie wolno lekceważyć. Na szczęście spożywanie niektórych produktów może pomóc nam go uregulować
Nadciśnienia nie wolno lekceważyć. Na szczęście spożywanie niektórych produktów może pomóc nam go uregulować 123RF/PICSEL

Z nadciśnieniem tętniczym walczy wielu Polaków. Rozwojowi choroby sercowo-naczyniowej można jednak zapobiegać, prowadząc styl życia.

Dobrze dobrana dieta i ruch to podstawa. Najlepiej w tym celu udać się do specjalisty — dietetyka, który pomoże ułożyć nam nasze codzienne menu.

Jest jednak kilka zasad, których przestrzeganie zazwyczaj zaleca się osobom zmagającym się z nadciśnieniem.

Produkty, których lepiej unikać przy nadchiśnieniu

Osobom, które chcą obniżyć ciśnienie, zaleca się najczęściej:

- zrezygnowanie z picia alkoholu lub jego znaczne ograniczenie,

- zrezygnowanie z palenia wyrobów tytoniowych,

- ograniczenie spożycia soli do maksymalnie jednej małej łyżeczki w ciągu dnia,

- unikanie produktów typu fast food, słonych i słodkich przekąsek,

- unikanie wędzonego, smażonego, bądź tłustego mięsa,

- zrezygnowanie z napojów gazowanych, (zwłaszcza słodzonych).

- zrezygnowanie ze spożywania tłustych serów, śmietany i tłustego mleka

Stosowanie zdrowej, bogatej w witaminy i minerały diety ma kluczowe znaczenie przy problemach z nadciśnieniem
Stosowanie zdrowej, bogatej w witaminy i minerały diety ma kluczowe znaczenie przy problemach z nadciśnieniem123RF/PICSEL

To może pomóc, jeśli masz nadciśnienie

Przy problemach z nadciśnieniem pomóc może:

- wprowadzenie do diety większej ilości świeżych owoców oraz warzyw

- spożywanie produktów pełnoziarnistych

- spożywanie zdrowych tłuszczów, (orzechy, ryby)

- spożywanie naturalnych kefirów i jogurtów, zamiast ich tłustych i wysokokalorycznych odpowiedników

- spożywanie chudego mięsa z indyka oraz kurczaka

- spożywanie nasion roślin strączkowych, (fasola, ból, ciecierzyca, soczewica)

Czytaj również: 

Barbara Kurdej-Szatan nie może sobie z tym poradzić

Idealna sukienka do pracy. Brigitte Macron już ją nosi!

Zobacz także: 

"Ewa gotuje": Kasza gryczana kiszonaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas