Dlaczego warto jeść rzeżuchę?

Rzeżucha powszechnie kojarzona jest ze świętami wielkanocnymi. Ta niepozorna roślina jest źródłem wielu cennych składników, które przyczynią się do poprawy funkcjonowania organizmu. Rzeżucha powinna znaleźć się w codziennej diecie osób zmagających się z anemią, a także kobiet w ciąży. Poniżej podpowiadamy, jakie właściwości posiada rzeżucha oraz jak ją zasiać na domowym parapecie.

Rzeżucha ma właściwości antyoksydacyjne i posiada cenne składniki mineralne
Rzeżucha ma właściwości antyoksydacyjne i posiada cenne składniki mineralne123RF/PICSEL

Co to jest rzeżucha?

Rzeżucha jest rośliną należącą do rodziny kapustowatych i charakteryzuje ją pikantny smak oraz intensywny zapach. Rzeżucha ma owłosione lub nagie pędy, a jej liście są odziomkowe. Łodyga rzeżuchy jest rozgałęziona i lekko wzniesiona, a w naturalnych warunkach dorasta do 70 centymetrów wysokości, gdzie występuje w wilgotnych siedliskach łąkowych oraz leśnych. Rzeżucha jest wykorzystywana jako dodatek do różnych potraw i sałatek, ale niektóre gatunki uprawiane są jako rośliny ozdobne. Rzeżuchę możesz posadzić w donicach lub ogrodzie.

Co można znaleźć w rzeżusze?

Rzeżucha ma dużo witamin oraz składników mineralnych, które są ważne dla organizmu
Rzeżucha ma dużo witamin oraz składników mineralnych, które są ważne dla organizmu

Rzeżucha zawiera wiele cennych dla zdrowia składników, m.in.: witaminę C, K, A, i E. Odpowiedni poziom witamin jest ważny, ponieważ pełnią one funkcję antyoksydacyjną czy wzmacniającą układ odpornościowy. Dodatkowo w rzeżusze znajdują się cenne składniki mineralne, takie jak: potas, magnez, selen czy wapń. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Polecamy: Na co pomoże wywar z lubczyku?Na co pomoże rzeżucha?

Rzeżucha jest polecana osobom, które zmagają się z anemią, ponieważ zawiera żelazo oraz witaminy z grupy B. Składniki te są ważne w walce z niedokrwistością i objawami, które wywołuje. Ponadto w swojej diecie rzeżuchę powinny uwzględnić kobiety ciężarne, ze względu na znajdujący się roślinie kwas foliowy. Jest on potrzebny do prawidłowego rozwoju dziecka w pierwszych tygodniach życia. Kwas foliowy wpływa na rozwój układu nerwowego maleństwa i zapobiega powstawaniu anemii w ciąży. Również osoby, które planują odchudzanie, powinny jeść rzeżuchę, gdyż wspiera ona pracę jelit i reguluje poziom glukozy we krwi.

Jak zasiać rzeżuchę?

Rzeżucha  powinna znajdować się w diecie osób zmagających się z anemią oraz kobiet w ciąży
Rzeżucha powinna znajdować się w diecie osób zmagających się z anemią oraz kobiet w ciąży123RF/PICSEL

Do zasiania rzeżuchy będziesz potrzebować:

  • nasiona rzeżuchy,
  • wata,
  • wodę,
  • naczynie szklane lub plastikowe.

Sianie rzeżuchy krok po kroku:

  1. Do naczynia włóż watę, tak aby dokładnie wypełniła dno naczynia.
  2. Do pojemnika wlej stopniowo wodę i poczekaj, aż wata ją wsiąknie.
  3. Do środka wsyp nasiona rzeżuchy i delikatnie przyciśnij do waty. Ważne, żeby były równomiernie ułożone.
  4. Postaw naczynie z nasionami rzeżuchy na parapecie w słonecznym miejscu.
  5. Nasiona rzeżuchy podlewaj codziennie, a nadmiar wody wylewaj z naczynia.

Po mniej więcej dwóch dniach pojawią się już małe kiełki, a po tygodniu rzeżucha będzie gotowa do jedzenia!

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas