Idealne ciasto ptysiowe

Oto cukiernicze zasady!

Pamiętaj o kilku zasadach przygotowywania tego ciasta a twoje wypieki będą zawsze udane!

Reklama

Zaparzanie. Zagotuj wodę i pilnuj, by cały czas wrzała. Wsypując mąkę, mieszaj równomiernie przez cały czas. Im dokładniej to zrobisz, tym lepiej ciasto będzie potem rosło.

Odpowiednia odległość. Przy nakładaniu porcji ciasta na blaszkę, koniecznie wyłożoną pergaminem, pamiętaj o zachowaniu dostatecznych odstępów, by ciastka nie połączyły się w trakcie pieczenia.

Suszenie. Upieczone ciasto parzone dobrze jest ułożyć na kratce do ostygnięcia. Odparuje wtedy reszta wilgoci i będzie równie kruche na spodzie, jak i na wierzchu. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje