Jak przyrządzić rybę?

Zamrożoną rybę przed smażeniem radzę rozmrozić – inaczej panierka będzie się odklejać, a filet nie zrobi się chrupiący, będzie też mniej smaczny. Ryby rozmrażaj powoli, najlepiej dzień wcześniej przełóż je do lodówki.

Aby ryba ładnie się przyrumieniła, rozmrożoną i opłukaną dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Dopiero wtedy przystąp do panierowania. Rybę wkładaj na mocno rozgrzany tłuszcz i smaż na silnym ogniu. Gdy zrumieni się z jednej strony, przewróć ją na drugą, zmniejsz płomień i dosmaż.

Ależ chrupiące!

Reklama

Ryby smaż na oleju, który można bardzo mocno rozgrzewać (np. rzepakowy). Patelni podczas smażenia nie przykrywaj, bo filety stracą chrupkość. Kawałków nie układaj też zbyt ciasno, gdyż para wydzielająca się podczas smażenia utrudnia tworzenie się zrumienionej „skórki”.

Ryby powinno się solić bezpośrednio przed smażeniem. Sól wyciąga wodę, zatem jeśli posolimy je wcześniej, po usmażeniu okażą się... mniej soczyste!

Filety rybne będą delikatniejsze w smaku i stracą intensywny zapach, gdy włożysz je na 10 minut do lodowatej wody (także te wcześniej mrożone). Dobrze jest też obficie skropić mięso sokiem z cytryny i po 20 min ponownie opłukać.

Zamiast panierować, rybę możesz zanurzyć w delikatnym cieście! 2 jajka zmiksuj z łyżką gęstej śmietany i 2–3 łyżkami mąki pszennej. Ciasto powinno być gęste, ale lejące się. Możesz dodać do niego posiekane zioła albo grubo startą marchewkę. Przypraw solą.

Ekspresowe rady

Ryba będzie równie pyszna, a mniej kaloryczna, jeśli przed smażeniem jedynie oprószysz ją mąką pszenną. Pod koniec smażenia do oleju dodaj łyżeczkę masła – ryba zyska świetny smak! Rybę smaż tuż przed podaniem, będzie najlepsza!

Hanna Szymanderska - autorka wielu książek kulinarnych

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: ryby | ryby | ryba | filety

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje