Jak wybrać dobry miód?

Kilka przydatnych wskazówek.

Na zakupach

Reklama

Najlepiej kupuj miód od znajomego pszczelarza, którego pasieki znajdują się w dobrych warunkach ekologicznych, np. z dala od trasy szybkiego ruchu.

Zawsze sprawdzaj na etykiecie datę rozlewu. Jeśli minęły od niej 3 miesiące, a miód nadal jest w postaci płynnej, zrezygnuj z zakupu (chyba, że jest to miód akacjowy, który krystalizuje nawet 6 miesięcy).

W domu

Trzymaj miód w chłodnym miejscu, bez dostępu światła i wilgoci, szczelnie zakręcony.

Uwaga na temperaturę

Nie dodawaj miodu do płynów o temperaturze powyżej 42 stopni. Jest ona dla niego zabójcza! Powoduje zniszczenie dobroczynnych składników (enzymów i tzw. inhibin).

Nigdy zatem nie słodź miodem wrzącego mleka ani gorącej herbaty. Uwaga! Jeśli chcesz, by cenne składniki stały się wyjątkowo dobrze przyswajalne, rozpuść go w wodzie (1 łyżka na pół szklanki) i odstaw napój na 10-12 godzin, np. na noc. Następnie wypij na czczo.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje