Jak zrobić oprysk z cebuli na pomidory? Domowy sposób na zarazę ziemniaczaną

Zaraza ziemniaczana na pomidorach zazwyczaj przebiega bardzo gwałtownie i jest w stanie w kilka dni zrujnować całe uprawy. Poraża wszystkie nadziemne części roślin, nie oszczędza również cennych owoców. Z racji tego, że lepiej zapobiegać niż leczyć, prezentujemy domowy sposób na zarazę ziemniaczaną w postaci oprysku z cebuli. Z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet początkujący ogrodnicy. Oto sprawdzony trik, który zapobiega niszczycielskiej chorobie i pozwala ograniczyć używanie środków chemicznych w ogrodach i na działkach.

Zaraza ziemniaczana na pomidorach doprowadza do obumierania całych roślin
Zaraza ziemniaczana na pomidorach doprowadza do obumierania całych roślin123RF/PICSEL

Jak objawia się zaraza ziemniaczana na pomidorach?

Niestety, jest to choroba grzybowa roślin, która w naszym kraju występuje powszechnie. Rozprzestrzenia się łatwo, więc wystarczy jeden ogrodniczy błąd (np. posadzenie pomidorów w bezpośrednim sąsiedztwie ziemniaków), by sprowadzić na swoje uprawy prawdziwą klęskę.

Najczęściej występującymi objawami zarazy ziemniaczanej są sukcesywnie powiększające się plamy na liściach pomidorów. Początkowo przyjmują barwę szarozieloną, z czasem stają się brunatne i czarne. Zdarza się również, że na spodzie liści pojawia się biały nalot, będący oznaką, że mamy do czynienia z zarodnikami chorobotwórczego grzyba.

Patogen nie poprzestaje na liściach! Brązowe plamy pojawiają się także na łodygach, a prawdziwe spustoszenie sieje na owocach. To właśnie na nich zaobserwować można brązowe plamy, ulegające zgniliźnie. Bez trudu dociera ona do wnętrza miąższu. Czy można jeść pomidory z zarazą ziemniaczaną? Pomijając kwestie estetyczne, owoce stają się gorzkie. Nawet odkrojenie fragmentów z objawami nie daje gwarancji, że infekcja nie rozwija się w kolejnych partiach. Takie plony nadają się wyłącznie do wyrzucenia.

Zaraza ziemniaczana na pomidorach: Kiedy pryskać?

Warzywa, które uprawiane są w gruncie, stają się najbardziej podatne na chorobę w drugiej połowie czerwca. Oprysk warto więc zastosować wcześniej - w ramach profilaktyki. To znacznie mniej kłopotliwe niż mierzenie się chorobą, która już rozwija się na naszych grządkach.

O tym pamiętaj: W przypadku pomidorów szklarniowych, patogen może pojawić się wcześniej - nawet w kwietniu lub na początku maja.

Jak zrobić oprysk z cebuli?

Antybakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości cebuli okazują się ważnymi sprzymierzeńcami ogrodników. Prezentujemy przepis na oprysk z cebuli na pomidory.

  • 80 gramów cebuli zalej 10 litrami wody.
  • Gotuj na średnim ogniu przed pół godziny.
  • Odstaw do ostygnięcia.
  • Przelej do butelki z atomizerem i stosuj bezpośrednio na swoje uprawy. Domowego preparatu nie musisz rozcieńczać!
  • Jeśli nie zużyjesz od razu, przelej płyn do szklanych słoików i umieść w lodówce. Będzie nadawać się do stosowania przez trzy miesiące.

Warto wiedzieć: W ten sposób uchronisz rośliny także przed atakiem mszyc i przędziorków.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas