Jaki nawóz na jesień pod warzywa? Każdy powinien to wiedzieć

Nawożenie warzyw jesienią jest ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym z kilku powodów. Dostarcza odpowiedniej ilości substancji pokarmowych, poprawia kondycję roślin, uzupełnia niedobory składników mineralnych, a także pomaga lepiej przetrwać zimę. Jakimi nawozami zasilić glebę przed zimą? Jakie są naturalne nawozy na jesień pod warzywa i kiedy je stosować? Podpowiadamy.

Jesienne nawożenie warzyw to zabieg pielęgnacyjny, o którym nie można zapomnieć. Jak go wykonać prawidłowo?
Jesienne nawożenie warzyw to zabieg pielęgnacyjny, o którym nie można zapomnieć. Jak go wykonać prawidłowo?123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Jakimi nawozami zasilić glebę przed zimą?

Rośliny w czasie wegetacji pozbawiają ziemię wielu niezbędnych minerałów, dlatego jesień to doskonały czas na dostarczenie podłożu cennych składników odżywczych. W tym celu należy wybrać odpowiedni nawóz, który zapewni poprawę struktury gleby i przygotowanie jej do następnego sezonu.

Najpopularniejszym sposobem jesiennego nawożenia jest rozłożenie pod wszystkimi roślinami w ogrodzie kilkucentymetrowej warstwy kompostu. To doskonały naturalny nawóz, zasobny w próchnicę, poprawiający właściwości każdego podłoża i nadający się pod wszystkie uprawy warzyw. Można zrobić go samodzielnie, wykorzystując odpady organiczne - skoszoną trawę, liście opadłe z drzew, obierki z warzyw i owoców, a także gałęzie.

Alternatywą są nawozy mineralne, które służą przede wszystkim szybkiemu zaopatrzeniu roślin w składniki niezbędne do wzrostu. Należy pamiętać jednak, że od połowy sierpnia stosuje się już tylko specjalne jesienne nawozy mineralne wieloskładnikowe. Mają taki skład, który pomaga roślinom przygotować się do zimy. Przede wszystkim nie zawierają azotu (N), za to dużo fosforu (P) i potasu (K). Dzięki nim rośliny są mniej narażone na zimowe przesuszenie i uszkodzenia przez mróz. Lepiej też magazynują substancje zapasowe, pozwalające im przetrwać zimę i rozpocząć wegetację wiosną.

Kiedy stosować nawozy jesienne?

Przyjmuje się, że nawożenie jesienne wykonuje się od sierpnia do końca października. Przy tym należy pamiętać, że dokładny termin stosowania nawozów jesiennych zależy od tego, kiedy po raz ostatni stosowaliśmy latem nawozy wieloskładnikowe z azotem. Z kolei kompost jako nawóz do warzyw jesienią najlepiej zastosować w październiku lub listopadzie.

Jak nawozić ogródek warzywny?

Jesienne nawożenie ogrodu warzywnego warto rozpocząć od sprawdzenia odczynu podłoża. Miernik można kupić w sklepie ogrodniczym. Niższe pH oznacza iż gleba jest kwaśna, wyższe - iż mamy do czynienia z glebą zasadową.

W przypadku, gdy gleba jest zbyt kwaśna, należy zastosować nawóz wapniowy. Z kolei na glebach o uregulowanym odczynie zaleca się natomiast zaaplikować nawozy organiczne.

Nawozy organiczne, takie jak kompost lub obornik, stosujemy w momencie jesiennego przekopywania gleby. Dzięki temu składniki nawozów zostaną umieszczone odpowiednio głęboko w glebie - w miejscu rozwoju głównej masy korzeni, a zawarte w nich związki mineralne będą najlepiej przyswajalne wiosną.

Z kolei nawozy mineralne należy rozsypać wokół roślin i wymieszać z wierzchnią warstwą gleby. Następnie podlewamy, by granulki zaczęły się rozpuszczać i uwalniać składniki pokarmowe do podłoża.

Naturalne nawozy na jesień pod warzywa

Jednym z najbardziej znanych nawozów organicznych jest obornik. Nieprzefermentowany można używać jedynie przed posadzeniem roślin. Jest bardzo dobry do wymieszania z ziemią w okresie jesiennym. Obornik jest zasobny w wiele mikroelementów. Jego dodatek poprawia strukturę gleby i utrzymywanie przez nią wody.

Nie każdy ma też dostęp do naturalnego obornika, co nie znaczy, że nie może wykorzystać tego nawozu u siebie. W sklepach ogrodniczych bez trudu można znaleźć suszony obornik pod warzywa i inne rośliny, pochodzący od różnych zwierząt gospodarskich.

Do nawożenia warzyw w ogrodzie idealnie sprawdza się również nawóz ze skorupek jaj. Jak go zrobić? Skorupki należy pokruszyć i rozsypać pod roślinami. Pod wpływem wilgoci będą się powoli rozpuszczać, uwalniając wapń do gleby. Ponadto będą spełniać jeszcze inną ważną rolę. Pokruszone skorupki jaj warto rozsypywać przede wszystkim pod roślinami często atakowanymi przez ślimaki (np. sałata).

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas