Oszczędna, innowacyjna i bezpieczna: zasady organizacji nowoczesnej kuchni
W kuchni spędzamy sporo czasu każdego dnia. Przyrządzamy szybkie posiłki, gotujemy obiady, zmywamy naczynia. Wszystkie te czynności mogą być męczące, jeśli pomieszczenie jest źle zaprojektowane. Jak zaplanować kuchnię, by była i nowoczesna, i ergonomiczna?
Prezentacja partnera
Ergonomia w kuchni to, najprościej rzecz ujmując, połączenie wygody z funkcjonalnością. Z jednej strony chcemy więc, by wszystkie wykonywane przez nas czynności nie wiązały się z dużym wysiłkiem, z drugiej - by przebiegały możliwie najbardziej sprawnie. Organizację przestrzeni należy dokładnie przemyśleć już na etapie urządzania pomieszczenia. Zastanowić się, na jaki układ szafek się zdecydujemy, jaka będzie ich wysokość i głębokość oraz w którym miejscu umieścimy niezbędne sprzęty AGD i zlew. Odpowiednia kolejność oraz odległości mają bowiem duże znaczenie w późniejszym poruszaniu się po kuchni. Kluczową kwestią jest również oświetlenie oraz... walory estetyczne. Dlaczego? Ponieważ w dobrze oświetlonym i ładnym wnętrzu po prostu przyjemniej się przebywa i funkcjonuje.
Zasady projektowania funkcjonalnej kuchni
Dobrze urządzona kuchnia to kuchnia podzielona na strefy. Pierwszą z nich nazwać można strefą przechowywania. To nic innego, jak rząd szafek. Półki i szuflady powinny być różnych rozmiarów oraz o zróżnicowanej głębokości. Warto pamiętać o porządku: sztućce najlepiej umieścić w innym miejscu niż kubki, a garnki niż talerze. Jeśli każda grupa kuchennych przedmiotów będzie miała swoje własne miejsce - nie będziemy mieć problemu, by znaleźć to, czego potrzebujemy. W ten sposób zaoszczędzimy sporo czasu. Ważną przestrzenią jest również strefa przeznaczona do zmywania naczyń. Składa się na nią zlewozmywak, miejsce, gdzie odłożymy umyte naczynia oraz zmywarka. Tutaj będziemy też oczyszczać produkty przed ich późniejszym przygotowywaniem. W zasięgu ręki warto umieścić kosz na śmieci.
W ergonomicznie zaprojektowanej kuchni zabraknąć nie może dużego blatu, na którym wygodnie przygotujemy i pokroimy składniki na obiad lub przyrządzimy prostsze posiłki, na przykład kanapki. Gdy stoimy przy blacie, pod ręką powinniśmy mieć wszystkie akcesoria, których używamy do przygotowywania dań oraz produkty takie jak cukier, sól, przyprawy, mąka, ryż czy makaron. Jeśli w kuchni będziemy czuć się swobodnie, przebywanie w niej stanie się bezpieczniejsze. Najważniejszą przestrzenią pozostaje jednak strefa gotowania.
Jakoś czy jakość, czyli wybór producenta ma znaczenie
Jeśli chodzi o strefę gotowania, kluczowe są dwie kwestie. Pierwszą z nich będzie umiejscowienie lodówki oraz piekarnika - warto kuchnię rozplanować w taki sposób, by znajdowały się naprzeciw siebie. W ten sposób poruszanie się po pomieszczeniu będzie najmniej męczące i czasochłonne. Drugą ważną kwestią pozostaje jakość wybranych przez nas sprzętów. Zdecydowanie się na renomowane marki z pewnością ułatwi nam codzienne funkcjonowanie w kuchni. Takim producentem jest na przykład firma Haier, w ofercie której znajdziemy zarówno wysokiej klasy piekarnik, jak i lodówkę.
Jeśli chodzi o piekarnik, polecić można wielopoziomowy, inteligentny model I-Message Steam Series 4. Wyposażony on został w zaawansowaną funkcję Climatech, gwarantującą doskonałe rozprowadzanie ciepła we wnętrzu. Uwagę powinniśmy zwrócić również na możliwość podświetlenia środka, specjalny tryb parowy oraz funkcję i-Steam, czyli możliwość wypuszczania pary do pięciu razy podczas jednego gotowania. Przygotowywanie potraw ułatwi nam natomiast aplikacja połączona z piekarnikiem, a o czystość zadba specjalny, automatyczny system czyszczenia, który poradzi sobie nawet z mocno zabrudzoną powierzchnią. I na koniec: usługa I-Message Steam, czyli odprowadzanie zbierającej się wody oraz bezprzewodowa sonda do mięsa, z pomocą której zmierzymy temperaturę wewnętrzną potrawy.
Na komfort przebywania w kuchni z pewnością wypłynie lodówka Haier Cube HTF-610DSN7. Z jednej strony dzięki cichej pracy (około 40 dB), z drugiej - sporej pojemności (chłodziarka to 428 l, a zamrażarka 200 l). Do dyspozycji mamy sześć półek w drzwiach, cztery szklane, pojemnik na jajka oraz po jednej szufladzie na warzywa i owoce oraz mięsa i ryby. Przydatną funkcją jest także możliwość zmiany części zamrażarki w chłodziarkę. Zwłaszcza jeśli zajdzie konieczność przechowania większej ilości jedzenia, którego nie chcemy zamrażać. Wspomnieć warto również o 18 godzinach utrzymania temperatury w przypadku braku zasilania. Haier Cube HTF-610DSN7 jest też lodówką czterodrzwiową, co wpływa na mniejszy pobór energii, ponieważ nie musimy otwierać całości, by wyciągnąć produkty, których akurat potrzebujemy. Niepotrzebnego zużycia prądu unikniemy także dzięki alarmowi niedomkniętych drzwi.
O ergonomii w kuchni dobrze jest pomyśleć już na etapie kupna mieszkania lub budowy domu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zmodyfikować pomieszczenie tak, by było ono maksymalnie funkcjonalne. Kluczowy jest nie tylko rozkład poszczególnych elementów i podział na strefy, ale też wyposażenie, czyli wybór dobrej jakości sprzętów. W ten sposób z pewnością usprawnimy i przyspieszymy codzienne przygotowywanie posiłków. W końcu życie należy sobie ułatwiać.
Prezentacja partnera