Podgrzewasz wodę w mikrofali? Uważaj na częsty błąd

Nie istnieje chyba szybszy i wygodniejszy sposób przygotowywania kawy czy herbaty. Należy jednak pamiętać, że cały proces przebiega trochę inaczej, niż w przypadku tradycyjnego czajnika. Można poparzyć podniebienie i zepsuć smak naparu.

W mikrofali woda podgrzewa się bardzo nierównomiernie
W mikrofali woda podgrzewa się bardzo nierównomiernie123RF/PICSEL

W dzisiejszych czasach szybkość jest nadrzędną wartością. Chcemy działać sprawnie, skutecznie i bez zbędnych komplikacji. Dotyczy to coraz częściej także przygotowywania posiłków, co stoi w sprzeczności z popularną ostatnio filozofią slow food. Dla niektórych bardziej liczy się jednak efekt, niż ceremoniał.

Od kilkudziesięciu lat sporym udogodnieniem jest niewielkie urządzenie kuchenne, które sporo może. Wynaleziona w 1947 roku kuchenka mikrofalowa szybko trafiła pod strzechy i zrewolucjonizowała gotowanie. W zaledwie kilka minut jesteśmy w stanie podgrzać dowolną potrawę albo… zagotować wodę na herbatę.

Czy to bezpieczne i nie wpływa na smak naparu?

Gorące punkty

Opinie na ten temat są mocno podzielone. Nie ulega wątpliwości, że mikrofale są w stanie podgrzać ciecz do 100 stopni Celsjusza, jednak w nieco inny sposób, niż tradycyjny czajnik. Dzieje się to bardzo nierównomiernie. W efekcie niektóre cząsteczki wody są już wrzące (tzw. hot spots), a inne niemal zupełnie zimne. Łatwo wtedy nawet o poparzenie. Znane są również przypadki eksplozji naczynia, gdy dochodzi do przegrzania jego zawartości.

Eksperci wciąż spierają się, czy podgrzewanie w kuchence mikrofalowej ma wpływ na nasze zdrowie. Promieniowanie może pozbawiać żywność niektórych składników odżywczych, ale w przypadku wrzątku na kawę czy herbatę raczej nic nam nie grozi.

Co nie oznacza, że nie należy pamiętać o środkach bezpieczeństwa i odpowiedniej technice.

Ponadto cytryna ma już swój własny profil przeciwutleniający, ze znacznymi ilościami witaminy C wspomagającej układ odpornościowy, więc wyciśnięcie odrobiny soku do porannej herbaty nie zaszkodzi. 

Źródło: PAP Life
"Spójrzmy na wszystkie nacje, które żyją najdłużej. Jednym z charakterystycznych dla nich nawyków jest popijanie przez cały dzień różnorodnych ziołowych naparów i herbat, wśród nich dużym, zasłużonym uznaniem cieszy się zielona herbata" – wskazuje w rozmowie z "MindBodyGreen" dr Deanna Minich, specjalizująca się w dietetyce funkcjonalnej. Przyznaje, że choć zielona herbata sama w sobie przynosi szereg korzyści zdrowotnych, te można jeszcze bardziej zintensyfikować.
Do naparu z zielonej herbaty wystarczy dodać sok z cytryny. "Większość ludzi o tym nie wie, ale jeśli pijesz zieloną herbatę i dodasz do niej sok z cytryny wzmocnisz katechiny (wykazującej działanie przeciwutleniające), a dokładnie ich biodostępność, czyli przyswajanie" – wyjaśnia dietetyczka.
Wskazują na to również badania. Jedno z nich wykazało, że zielona herbata z cytryną zawierała więcej polifenoli niż sama zielona herbata. Nie oznacza to, że zielona herbata nie ma własnej imponującej listy przeciwutleniaczy. Inna teoria, którą przedstawiono na łamach "Journal of Food Processing and Technology", głosi, że wysoka zawartość kwasu cytrynowego wzmacnia przeciwutleniacze zielonej herbaty, co z kolei sprawia, że są one łatwiej przyswajalne przez organizm.

To nie takie proste

Zawsze pamiętaj o odpowiednim naczyniu, które nie pęka pod wpływem fal, a materiał nie wchodzi w reakcję z żywnością. Wodę podgrzewaj metodą interwałów – najlepiej 1-2 minuty, chwila przerwy i ponownie do uzyskania pożądanej temperatury. Przed spożyciem koniecznie wymieszaj zawartość, aby zniwelować "gorące punkty".

Największy problem polega na tym, że nawet gdy zaczyna wrzeć, tak naprawdę nie wiemy, jaką dokładnie ma temperaturę. To szczególnie istotne, gdy chcemy właściwie zaparzyć np. herbatę. Czarna lubi 95-100 stopni Celsjusza, a zielona czy biała – 60-80. Warto więc zaopatrzyć się w kuchenny termometr.

Gotowanie wody w mikrofalówce jest więc skuteczną i bezpieczną dla zdrowia metodą, ale przy zachowaniu ostrożności.

Szybka herbata rozgrzewającaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas