Sok z pokrzywy: Przepis i zastosowanie

Pokrzywa jest wszystkim nam dobrze znana, bo chyba każdy z nas miał z nią bolesną styczność. Mimo tak nieprzyjemnych wspomnień, warto spojrzeć na nią czasem łaskawszym okiem, zwłaszcza wtedy, gdy chcemy wesprzeć u progu lata kondycję naszego organizmu. Z pokrzywy można przyrządzić sok, który doskonale oczyszcza krew, pomaga zachować młodość skóry i włosów, a także pomoże przy anemii! Ale to tylko część możliwości, które oferuje nam sok z pokrzywy: można go przygotować samodzielnie i cieszyć się jego właściwościami. Poznajmy przepis na sok z pokrzywy!

Sok z pokrzywy jest banalny w przygotowaniu. Pomoże na wiele dolegliwości
Sok z pokrzywy jest banalny w przygotowaniu. Pomoże na wiele dolegliwości123RF/PICSEL

Co oferuje nam pokrzywa?

Pokrzywa nie jest tylko zwykłym chwastem, który porasta praktycznie każde miejsce: lasy, parki, działki, rowy czy polany, ale rzadko wspomina się o jej właściwościach. Co prawda, suszone liście wykorzystywane są do przygotowania naparów, ale młode ulistnione pędy, które w pełnej krasie są w maju i jeszcze nie zdążyły zakwitnąć, mogą stanowić bazę do przygotowania soku! A korzyści płynące z jego picia są niezliczone, ponieważ mogą pomóc w przypadku:

  • anemii,
  • problemów z pęcherzem,
  • trądziku,
  • łupieżu,
  • wypadających włosów,
  • wrzodów,
  • problemów żołądkowych,
  • dolegliwości jelitowych,
  • obecności toksyn.

Skąd takie działanie pokrzywy? Swoją moc zawdzięcza obecności wielu cennych dla zdrowia składników, wśród nich znajdują się: sole mineralne, żelazo, wapń, witaminy (K, C, A, z grupy B), flawonoidy, garbniki, fitosterole oraz flawonoidy.

Samodzielny zbiór

Pokrzywę można zebrać samodzielnie i przygotować z niej sok. Oczywiście, ważne jest miejsce, z którego będziemy pobierać nasz cenny surowiec. Musi być to miejsce czyste, ulokowane z dala od zakładów przemysłowych czy ruchliwych dróg. Co ważne, najlepsze właściwości mają młode, ulistnione pędy, które jeszcze nie zakwitły. Najlepszy czas na owocne zbiory to kwiecień i maj, później - w czerwcu - na roślinie pojawiają się kwiatostany. To zdecydowanie za późno na czerpanie z pokrzywy tego, co najlepsze.

Nie wolno zapominać o zaopatrzeniu się w rękawice - młoda pokrzywa, choć mniej niż dojrzała, parzy w ręce!

Chcesz zbierać pokrzywę? Musisz wybrać odpowiednie miejsce
Chcesz zbierać pokrzywę? Musisz wybrać odpowiednie miejsce123RF/PICSEL

Pokrzywę trzeba wcześniej przygotować

Zanim przystąpimy do przygotowania soku, trzeba pokrzywę wcześniej przygotować. Najpierw trzeba ją dokładnie umyć, a następnie sparzyć wrzątkiem lub zblanszować, a następnie zahartować w lodowatej wodzie. Tego zabiegu pomijać nie można, ponieważ wtedy to ziele nie będzie parzyć.

Sok z pokrzywy: Przepis

Przepis na sok z pokrzywy jest banalny. Kilogram umytych pokrzyw trzeba poszatkować, a następnie przecisnąć przez sokowirówkę albo zemleć w blenderze. W przypadku użycia tego drugiego urządzenia, sok trzeba przefiltrować przez gazę. Tak przygotowany sok można przelać do butelki z ciemnego szkła i przechowywać w lodówce. Jak stosować sok z pokrzywy? Niestety, nie wolno przesadzać z jego ilością, ponieważ dzienna dawka wynosi jedynie 20 ml.

Oczywiście, sok z pokrzywy można rozcieńczać z wodą albo dodawać do innych owoców, aby urozmaicić specyficzny smak mikstury, można dodać do niej ananasa, jabłko, kiwi lub grejpfruta.

Polecamy także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas