Nie jedz indyka w święta!

Indyk pojawia się na świątecznych stołach coraz częściej, ale przecież Boże Narodzenie to nie Święto Dziękczynienia! Sprawdź, co podać, aby świąteczny obiad był naprawdę wykwintny!

Gęś w gruszkowym sosie balsamicznym z knedlami serwetkowymi

Reklama

Składniki:

- 6 gruszek,
- 6 cebul,
- cynamon,
- majeranek,
- gęś,
- sól,
- 8 czerstwych bułek,
- 600 ml mleka,
- 4 jajka,
- 4 żółtka,
- gałka muszkatołowa,
- 1 kg brukselki,
- 50 g wędzonego boczku,
- 400 ml bulionu drobiowego,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:

4 gruszki i 5 cebul pokroić na średniej wielkości kawałki. Zmieszać, doprawić cynamonem i majerankiem, nadziać gęś i zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Gęś ułożyć na blasze, dolać pół litra wody i piec w 200 st. C przez 3 -3,5 godziny. Od czasu do czasu polewać wytwarzającym się sosem i skrapiać osoloną wodą.

Bułeczki pokroić w kostkę i zalać ciepłym mlekiem. Dodać roztrzepane jajka i żółtka. Doprawić solą i gałką muszkatołową i odstawić na pół godziny.
Brukselkę gotować 6-8 minut w osolonej wodzie.
Oderwać dwa kawałki folii aluminiowej o długości ok 30 cm. Nałożyć na nie identycznej wielkości kawałki folii spożywczej. Masę z bułek podzielić na dwie części, nałożyć na folię i zrolować. Uformowane ciasto zawinąć w folię aluminiową (bez folii spożywczej), końce szczelnie zawinąć. Włożyć do osolonego wrzątku na ok. 20 minut.
Cebulę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać brukselkę. Doprawić solą i gałką muszkatołową, dusić jeszcze 10 minut.
Sos spod gęsi zlać, zebrać tłuszcz. Blachę przelać bulionem i wlać do sosu. Sos przecedzić i zagotować. Pozostałe gruszki obrać, pokroić w drobną kostkę. Sos zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozrobioną w zimnej wodzie. Dodać gruszki i ocet balsamiczny. Knedle serwetkowe rozwinąć z folii i pokroić na plastry. Gęś serwować z knedlami, brukselką i sosem.
Czas przygotowania: 180 minut
Jedna porcja zawiera: 4360 kJ/1041 kcal

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje