Reklama

Warzywa na ruszt!

Sezon na grilla w pełni. Jeśli znudziły ci się już pieczone kiełbaski, karkówka czy boczek, dodaj do nich warzywa i owoce. Dzięki nim przekąski z rusztu zyskają nowy smak.

Warzywa możemy również przypiekać solo. Pasują one właściwie do każdego rodzaju mięsa. Owoce komponują się dobrze z kurczakiem i wieprzowiną. Warzywa i owoce kroimy w talarki, plasterki, paski, słupki, itd. Robimy z nich szaszłyki lub układamy na folii aluminiowej. Pieczemy z obu stron, tak aby były miękkie i równocześnie chrupkie. Przed grilowaniem możemy je skropić olejem, oliwą, marynatą i posypać ziołami.

Na ucztę z grilla nadaje się wiele warzyw: cukinie, bakłażany, pomidory, cebule, czosnek, papryki, seler naciowy, pory, szparagi, kolby kukurydzy, kalarepki. Niektóre z nich dobrze jest wcześniej posolić i poczekać, aż puszczą sok - dopiero wtedy osuszyć i grilować. Jeśli przed pieczeniem nie ściągniemy z warzyw skórki, to pozostaną one soczyste. Warzywa miękkie możemy grilować od razu, twarde trzeba wcześniej obgotować.

Reklama

Jeśli chodzi o owoce, to na grillu warto poeksperymentować z suszonymi śliwkami, morelami, jabłkami (raczej tymi kwaskowatymi, np. antonówkami), pomarańczami. Na szpadki wbijamy kawałki lub całe owoce.

Sprawdzonym dodatkiem do grilowanego mięsa są też pieczarki i oliwki.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy