Świąteczna grzybowa w nowoczesnym wydaniu. Warto spróbować!

Choć w większości domów na Wigilię podaje się barszcz, to w kolejnych dniach na świątecznym stole mogą pojawić się inne zupy. Jednym z podstawowych składników kojarzących się ze świętami Bożego Narodzenia są grzyby, dlatego proponujemy właśnie grzybową, ale w nowoczesnym wydaniu. Jak przygotować zupę-krem z grzankami i chipsem z boczku?

Wykorzystanie suszonych grzybów w świątecznej kuchni to klucz do uzyskania głębi smaku
Wykorzystanie suszonych grzybów w świątecznej kuchni to klucz do uzyskania głębi smakuMartyna Taras FILMSEE

Artykuł z ekspozycją partnera

Tradycyjna potrawa w nowoczesnym wydaniu

Wykorzystanie suszonych grzybów w świątecznej kuchni to klucz do uzyskania głębi smaku. Możemy sięgnąć po borowiki lub podgrzybki albo wykorzystać obydwa te grzyby. Jeśli dodamy cebuli i czosnku, zupa nabierze jeszcze głębszego i intensywniejszego aromatu, który warto przełamać kremową śmietanką. Z kolei dodatek wina nada potrawie elegancji i odświętnego charakteru. Jeśli dodatkowo uzupełnimy zupę chrupiącymi grzankami oraz chipsem z boczku, mamy szansę stworzyć prawdziwe kulinarne arcydzieło.

Składniki na grzybową zupę-krem

Potrzebować będziemy 100 g suszonych grzybów (np. borowików lub podgrzybków), jednej dużej cebuli, dwóch ząbków czosnku, dwóch średnich ziemniaków, 1/3 opakowania bulionu wołowo-warzywnego marki Sokołów, 200 ml śmietanki kremówki, 50 ml białego wina wytrawnego, gałązki świeżego lub łyżeczka suszonego rozmarynu oraz soli i pieprzu dla smaku. Należy również przygotować cztery kromki chleba (może być czerstwy) oraz jedno opakowanie boczku surowego wędzonego marki Sokołów, a także pęczek pietruszki. Tymi składnikami udekorujemy zupę przed podaniem.

Jak przygotować świąteczną grzybową?

Przyrządzanie tej zupy należy rozpocząć dzień wcześniej. Suszone grzyby opłukujemy, następnie przekładamy je do miski i zalewamy 500 ml zimnej wody. Pozostawiamy do namoczenia na noc. Następnego dnia grzyby przez około 15 minut gotujemy pod przykryciem w wodzie, w której się moczyły. W tym czasie w dużym garnku smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pod koniec dodajemy posiekany drobno czosnek i pozostawiamy na ogniu jeszcze przez 30 sekund. Następnie zalewamy cebulę i czosnek wywarem wraz z grzybami, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz 1/3 opakowania bulionu wołowo-warzywnego rozcieńczonego w litrze wody. Doprawiamy pieprzem i solą, wrzucamy gałązkę rozmarynu i gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki staną się miękkie - wtedy dodajemy wino i gotujemy jeszcze przez pół minuty. Następnie ściągamy zupę z ognia, wyciągamy rozmaryn i miksujemy całość na gładki krem. Na koniec dolewamy śmietankę.

Dekorowanie zupy

Pozostało nam już tylko przygotowanie dodatków, którymi udekorujemy zupę. Kromki chleba kroimy w kostkę i prażymy na suchej patelni. Możemy również najpierw podpiec chleb w tosterze lub piekarniku aż będzie chrupiący, a dopiero później pokroić go w kostkę. Następnie na suchej patelni prażymy plastry boczku surowego wędzonego marki Sokołów, a natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Przed podaniem dekorujemy zupę tak przyrządzonymi dodatkami.

CB_sokołów_12.2023
CB_sokołów_12.2023.

Śmietanka kremówka zbalansuje intensywny smak suszonych grzybów, tworząc doskonałą harmonię podkreśloną smakiem wytrawnego wina. Grzanki i chrupiący słony boczek nadadzą kremowej zupie kontrastującej struktury, sprawiając, że każda jej łyżka będzie wyjątkowym kulinarnym doznaniem. Ta potrawa sprosta wymaganiom najbardziej wybrednych gości.

Artykuł z ekspozycją partnera

.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas