Pomysły na przekąski w diecie oczyszczającej owocowo-warzywnej
Czasem mamy nieodpartą ochotę na przekąskę. Jeśli jednak jesteśmy na oczyszczającej diecie owocowo-warzywnej, nie możemy sobie pozwolić na chipsy, frytki z ziemniaków czy solone orzeszki. Nie oznacza to, że musimy zrezygnować z przyjemności. Przedstawiamy przepisy na pyszne i zdrowe przekąski z warzyw i owoców.
Marchewkę myjemy i obieramy, kroimy w słupki. Przekładamy do miski, skrapiamy olejem z pestek dyni, wyciskamy czosnek, dodajemy cynamonu i posiekane listki rozmarynu. Dokładnie mieszamy, by każdy słupek był obtoczony przyprawami i tłuszczem. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i równomiernie rozkładamy na nim marchewki. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 180°C przez 25-30 minut.
Rukolę, jabłko i szpinak myjemy, imbir obieramy. Wrzucamy wszystko do wyciskarki wolnoobrotowej. Najlepiej skorzystać ze sprzętu marki Philips, do którego można wkładać owoce w całości. Dzięki technologii MicroMasticating wyciskarki wolnoobrotowe tej marki wykorzystują aż 80% zawartości wyciskanych owoców, warzyw, a nawet zielonych warzyw liściastych i orzechów. Papryczkę chilli bardzo drobno kroimy i mieszamy z wyciśniętym sokiem.
Cukinie myjemy i przy pomocy urządzenia zoodler ścieramy je na tarczy do sprężynek. Przekładamy do miski, wyciskamy czosnek, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, by każda spirala była w nich obtoczona. Złożone spiralki najlepiej nabić na długie wykałaczki. Na blasze wykładamy papier do pieczenia i równomiernie rozkładamy na nim spiralne frytki z cukinii. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 200°C przez 15 minut.
Buraki i selera zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200°C. Przestudzone i obrane buraki oraz selera kroimy na plasterki. Układamy na talerzu naprzemiennie na kształt wieży. W szklance mieszamy oliwę z sokiem z cytryny i odrobiną przypraw, następnie polewamy sałatkę, posypujemy pestkami słonecznika i dekorujemy rukolą.
Grejpfruta obieramy, usuwamy białą błonę i dzielimy na mniejsze kawałki. Natkę selera łamiemy na mniejsze kawałki, jabłka myjemy, drążymy środek i dzielimy na małe części. Do kielicha blendera próżniowego wrzucamy kolejne składniki, dorzucamy kilka borówek, a wszystko zalewamy odrobiną wody. Warto wykorzystać tryb próżniowy blendera, by koktajl nie rozwarstwiał się, miał delikatną, kremową konsystencję, a składniki zachowały swoje wartości odżywcze.
Roszponkę myjemy, suszymy i przekładamy do miski. Ogórki kiszone i suszone pomidory kroimy w słupki i dodajemy do roszponki. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, a gdy przestygną, posypujemy nimi sałatkę. Dodajemy pieprzu.
Myjemy szpinak, a jabłka myjemy, obieramy i drążymy środek. Obieramy pomarańczę i dzielimy ją na mniejsze cząstki. Wrzucamy składniki do kielicha blendera. Wyciskamy sok z cytryny, uważając, by do kielicha nie wpadła pestka. Włączamy urządzenie. Najlepiej skorzystać z blendera próżniowego marki Philips, dzięki któremu napój dłużej pozostanie świeży i nie zmieni koloru. Zastosowana w nim technologia próżniowa wysysa powietrze z pojemnika, utrzymując świeżość koktajlu nawet do 8 godzin.
Artykuł powstał we współpracy z marką Philips.