Dobre rady, aby zupa była smaczna, pożywna i szybka w przygotowaniu
Zupa to doskonały pomysł na obiad. Sprawdzi się tak samo dobrze przy okazji spotkania rodzinnego, niezobowiązującego lunchu z przyjaciółmi czy jako posiłek dla dziecka. Oto 5 rad, dzięki którym dania będą jeszcze smaczniejsze, a jednocześnie ich przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu.
1. Korzystaj ze świeżych warzyw
Dobry bulion i dorodne warzywa to podstawa smacznej zupy. W sklepie możemy kupić kilka rodzajów kostek rosołowych, które świetnie sprawdzą się jako baza, jednak to zazwyczaj warzywa są kluczowm elementem naszego dania. W dodatku dorodne pomidory czy marchewka to też piękny element dekoracyjny, który poprawi kolor i wygląd potrawy.
2. Pamiętaj o zagęszczeniu
Warto pamiętać o zagęszczeniu zupy. Dzięki temu stanie się zdecydowanie pożywniejsza, a nawet może stać się głównym obiadowym posiłkiem. W jaki sposób to zrobić?
- Śmietana - ten sposób od lat wykorzystują nasze babcie i mamy. Wystarczy rozrobić łyżkę śmietany z odrobiną ciepłej zupy i wlać do garnka. To też świetny pomysł na fitzupę, bo śmietana o niskiej zawartości tłuszczu spełni swoją rolę, ale przy okazji nie podniesie wartości kalorycznej potrawy.
- Mąka - mąka działa na podobnej zasadzie co śmietana, ale można ją delikatnie zmodyfikować. Jeśli chcemy, by nasza zupa była nieco bardziej kaloryczna, wystarczy przysmażyć mąkę na odrobinie masła.
- Kasza lub ryż - taki dodatek idealnie sprawdzi się w przypadku wszelkiego rodzaju zup warzywnych. Należy jednak pamiętać, że ryż może nie ugotować się w kwaśnych zupach, takich jak ogórkowa, kapuśniak czy pomidorowa przygotowana z kwaskowatych pomidorów.
- Ziemniaki - ten sposób zagęszczania zupy na pewno dobrze znają nasi dziadkowie. Tak naprawdę każdą zupę (nawet rosół!) możemy podać z puree ziemniaczanym, bądź całymi kawałkami ziemniaka.
- Żółtka jajek - to dodatek kontrowersyjny, ale stosowany w wielu kuchniach świata. Zupa z dodatkiem świeżego żółtka staje się przyjemnie gęsta, jednak należy pamiętać o środkach ostrożności. Wybieraj tylko sprawdzone jajka, a zupę przechowuj w lodówce nie dłużej niż 24 godziny. Po tym czasie żółtko może się zepsuć.
3. Przyprawy to podstawa
Bulion i warzywa idealnie współgrają ze sobą, ale to przyprawy nadają zupie ostateczny smak. Oprócz soli i pieprzu, do zupy doskonale pasuje ziele angielskie czy liść laurowy. Warto czasem zaszaleć - curry doda zupie orientalny posmak, a dzięki szczypcie papryczki chili potrawa stanie się ognista.
Nie zapominaj o ziołach. Często korzystamy z kopru włoskiego czy pietruszki, a zapominamy o całej palecie innych smaków. Szałwia, kozieradka czy cząber dobrze współgrają z zupami o kremowej konsystencji, takich jak dyniowa czy fasolowa.
W polskich sklepach można coraz częściej znaleźć specjalne przyprawy do zup, zazwyczaj mieszanki ziół, które również doskonale sprawdzą się w kuchni.
4. A może zupa z torebki?
Jeszcze kilka lat temu zupa z torebki wydawała się przykrym przymusem, była niesmaczna, a jej skład pozostawiał sporo do życzenia. Jednak jakość zup instant znacznie wzrosła, pozbyto się glutaminianu sodu i konserwantów, a w ich miejsce dodano sporo mieszanek naturalnych przypraw, ziół i warzyw. Kiedy zależy nam na czasie, warto zastanowić się nad zakupem gotowej zupy, którą tylko wzbogacimy o ryż, kiełbasę czy krojone warzywa.
Nie ma się co ograniczać - dzięki nim przygotujemy dziesiątki propozycji - od klasycznych zup dla całej rodziny jak rosół czy pomidorowa, aż po wymyślne chłodniki. Dodatkowym atutem jest atrakcyjna cena takich zup i smak, który zupełnie różni się od tego sprzed lat.
5. Próbuj!
Kosztuj, smakuj, sprawdzaj. To ty jesteś kucharzem i od ciebie zależy jak ostatecznie będzie smakować twoja zupa. Nieważne czy to zupa z torebki czy długo gotowana z dodatkiem mięsa i koszykiem warzyw. Pamiętaj, aby sprawdzać smak zupy przede wszystkim podczas doprawiania.
Nasi goście nie będą zachwyceni niedoprawioną zupą, ale przesolona lub zbyt ostra potrawa może przysporzyć im wielu nieprzyjemności żołądkowych i niemiłych wspomnień. Sprawdzaj też czy ryż i warzywa są dostatecznie miękkie, bulion doprawiony, a makaron ugotowany tak, jak lubisz.