Moje wielkie greckie wesele

Grecja – piękny i popularny kraj położony w południowej części Europy jest od lat częstym kierunkiem podróży poślubnych, a od niedawna nawet miejscem samych ślubów par z Polski.

Grecja
GrecjaAlicja Stanczewska Magazyn Wesele

Przymknijmy na chwilę oczy i wyobraźmy sobie nasze wielkie greckie wesele. Jedzie z nami rodzina, znajomi, wybieramy piękne miejsce nad samym morzem, świeci słońce, muzyka grecka porywa nas do tańca...

Różnorodność Południa

Co wybrać? Kretę ze słynnym pałacem Minosa w Knossos czy szmaragdową wyspę Thassos, a może zielone Korfu lub Kos z łagodnym klimatem? Na kochających słońce czeka ze swoimi 300 słonecznymi dniami w roku Rodos, a lubiących życie nocne z pewnością przyciągnie Mykonos, znana jako "party island".

Półwysep Chalkidiki nazywany bywa nie bez powodu Karaibami Grecji. Czekają Ateny ze słynnym Akropolem, z  Plaką - starym centrum stolicy, pełnym zabytków, urokliwych kafejek i tawern. Może w Delfach Młodej Parze wyrocznia przepowie szczęśliwą przyszłość, a może razem warto przebiec po stadionie w Olimpii albo podumać w Tebach lub Koryncie? Odwiedzić słynne Meteory, gigantyczne skały z klasztorami prawosławnymi lub republikę mnichów na Athos? Przepłynąć Kanał Koryncki, a może nawet wspiąć się na Olimp, aby porozmawiać z greckimi bogami? 

Kawiarnie, knajpki, restauracje

Bardzo popularna jest wyspa Santorini (w starożytności Thiara), położona 110 km od Krety, wchodząca w skład Cyklad. To jedna z największych na świecie kalder, powstała w wyniku wybuchu wulkanu, z malowniczą zabudową i przepięknymi widokami. Grecja jest niezwykle kusząca, pełna pamiątek starożytnego świata, ale i ludzi cieszących się dniem dzisiejszym, z mnóstwem kawiarni, klubów, kafejek, restauracji.

Im prościej, tym smaczniej

Kuchnia grecka, prosta i zdrowa, należy do jednych z najlepszych na świecie. Greckie wino i oliwa znane były już w starożytności. Podstawowe składniki to pomidory, bakłażany, cukinia, ser feta, czosnek, baranina, ryby i owoce morza. Ciekawa jest restina - wino z dodatkiem żywicy.

Z podróży warto przywieźć, oprócz wina i oliwy, mieszanki przypraw, niezbędnych do przyrządzenia greckich specjałów po powrocie do Polski. Popularne są też ozdobne butelki z quzo (wódka z dodatkiem anyżu), chałwa i wyroby gliniane.

Wielkie greckie wesele, oby było właśnie takie - wielkie, nawet jeśli całkiem kameralne. Pełne wspaniałych wspomnień, słońca, smaków i  zapachów, kwitnących bougenvilli, radości, ale przede wszystkim wielkiej miłości.

Aleksandra Stańczewska

Magazyn Wesele
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas