Sałatki warstwowe: podpowiadamy, które smaki łączyć, a które omijać

Świąt Bożego Narodzenia nie można sobie wyobrazić bez tradycyjnej sałatki warzywnej. Ale czy to jedyna, która powinna pojawić się na stole? Oczywiście, że nie! Równie smaczne są sałatki warstwowe, które kuszą nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Sałatka z szynką i ananasem, sałatka śledziowa, a może z boczkiem? Podpowiadamy co jeszcze powinno znaleźć się świątecznym menu.

Sekretem udanej sałatki jest odpowiednie skomponowanie składników oraz sposób podania
Sekretem udanej sałatki jest odpowiednie skomponowanie składników oraz sposób podania123RF/PICSEL

Majonez, pokrojone w kostkę warzywa, groszek konserwowy... Sałatka jarzynowa to samograj, który przyrządzisz nie zaglądając w rodzinny przepis. W te święta warto jednak poeksperymentować i przygotować sałatki warstwowe. Zanim zabierzesz się za krojenie, warto wiedzieć jakie składniki ze sobą połączyć, a których zestawień unikać.

Jedną z modnych świątecznych sałatek jest śledziowa. Ta ryba świetnie sprawdzi się z gotowanym burakiem oraz jajkiem na twardo, unikaj jednak dodawania wędliny. Uważnie dobieraj także ser do sałatek: do wspomnianej śledziowej dobrze spisze się twardy żółty ser, jednak użycie brie czy koziego będzie kiepskim pomysłem. Ten ostatni dobrze sprawdzi się za to w połączeniu z burakiem i rukolą. Słodkie dodatki dobrze komponują się z wieloma wytrawnymi składnikami, tu jednak również należy wiedzieć o kilku zasadach. Ananas będzie pasował do grillowanego kurczaka, unikaj jednak dodawania go do sałatki, w której jest wołowina. Z kolei jabłko świetnie będzie smakowało z selerem czy marchewką. Co jeszcze warto podać na świąteczny stół?

Sałatka z szynką i ananasem

Szukasz sałatki, która posmakuje wszystkim? Ananasa z puszki, paprykę oraz szynkę pokrój w kostkę, ser żółty (np. gouda, cheddar) oraz ugotowane na twardo jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na sitku odcedź kolejno starty seler i kukurydzę. Układaj produkty w salaterce warstwami, każdą smarując majonezem oraz posypując solą i pieprzem. Na wierzchu połóż skrojoną w drobne paski kapustę pekińską.

Kluczowy dla smaku tej sałatki jest wybór szynki. Pamiętaj, że powinno to być najwyższej jakości mięso: z czystą etykietą. Szynka wędzona Naturrino od Sokołowa w plastrach lub w kawałku jest soczysta i doskonale przyprawiona, a w dodatku bez azotynu sodu i sztucznych konserwantów.

Warto także skupić się nad wyborem majonezu - pamiętaj, aby uważnie przeczytać skład wybieranego produktu i zdecydować się na ten z najmniejszą ilością sztucznych dodatków. Zamiast majonezu możesz także użyć jogurtu naturalnego.

Sałatka z kurczakiem i warzywami

Pysznym, a przy tym lekkim i sycącym dodatkiem do sałatek jest mięso z kurczaka. Drobiowy filet możemy samodzielnie przyprawić i upiec bądź usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, ale możemy również skorzystać z dobrej jakości gotowych produktów. Kurczak zapiekany z linii Naturrino marki Sokołów ma aż 98 proc. mięsa z gotowanego kurczaka. Tak jak pozostałe produkty z linii Naturrino, nie zawiera konserwantów, fosforanów oraz glutaminianu sodu. W jego składzie oprócz kurczaka znajdziemy tylko cebulę, bułkę kartą, marchew oraz przyprawy.

Kurczaka zapiekanego Naturrino lub usmażoną pierś z kurczaka pokrój w niedużą kostkę. W misce warstwami ułóż: pokrojoną w cienkie paski żółtą i czerwoną paprykę, następnie pokrojone w paski pomidory oraz pokrojonego w słupki zielonego ogórka. Na wierzch wysyp porwaną sałatę lodową, ułóż jajka pokrojone w ćwiartki oraz połóż kurczaka. Sosy podawaj osobno w miseczkach, aby każdy mógł wybrać ulubiony. Zrezygnuj jednak z majonezu (nie będzie dobrze komponował się z tak lekką sałatką), postaw na proste winegrety na bazie oliwy.

Warstwowa sałatka śledziowa

Klasyczną sałatką kojarzącą się niezmiennie z okresem Bożego Narodzenia jest także sałatka ze śledzia. Pochodząca z Kresów potrawa często nazywana jest szubą lub śledziem pod pierzynką. Jej przygotowanie jest bardzo proste - w misce należy układać kolejno pokrojone w kostkę ziemniaki, buraki, śledzie oraz cebulę, a na wierzch wysypać posiekane jajka na twardo. Pamiętaj o tym, aby każdą warstwę przekładać majonezem!

Kluczowe dla smaku sałatki są nie tylko filety śledziowe (pamiętaj, aby wybrać te jak najmniej przetworzone), ale także dobre buraki (upiecz je samodzielnie zamiast kupować gotowe w supermarkecie) oraz ziemniaki nadające się do sałatki.

Artykuł z ekspozycją partnera

.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas