Wielkanoc 2016

Oryginalny sernik "zebra"

Wypróbuj na Wielkanoc!

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • żółtko
  • 3/4 szkl. cukru
  • 50 dag twarogu
  • 50 dag sera mascarpone
  • budyń waniliowy
  • budyń czekoladowy
  • łyżka kakao
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • Polewa
  • 5 łyżek margaryny
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 2 i 1/2 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao

Reklama

Przygotowanie:

1.Sery, cukier i jajka wymieszaj trzepaczką i podziel na dwie części. Jedną część połącz z budyniem czekoladowym i kakao. Do drugiej dodaj budyń waniliowy, mąkę ziemniaczaną i esencję waniliową.

2. Na środek tortownicy  wylej dwie łyżki masy czekoladowej, a na jej środek dwie łyżki waniliowej, powtarzaj czynność, aż zużyjesz obie masy.

3. Piecz zebrę 10 min w temp. 180°C, przykryj sernik folią aluminiową i piecz go 60 min w temp. 160°C. Ostudź ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Potem włóż do lodówki na noc.

Zrób polewę:

Podgrzej tłuszcz z wodą i cukrem pudrem. Zdejmij z ognia, mieszaj z kakao. Tężejącą polewę rozprowadź na serniku.


Najlepsze tematy