Na serce: Omega-3

Kwasy omega-3, choć pełnią bardzo wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka, nie są przez niego syntetyzowane i muszą być dostarczane z pożywieniem.

Omega-3
Omega-3materiały prasowe
Omega-3
Omega-3materiały prasowe

Odkrycie znaczenia kwasów tłuszczowych omega-3 stało się ogromnym przełomem żywieniowym, popartym bogatym programem międzynarodowych badań naukowych.

Udowodniono, że regularne spożycie tłustych ryb morskich bogatych w kwasy omega-3 przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania serca, mózgu i do utrzymania prawidłowego widzenia.

Kwasy omega-3, choć pełnią bardzo wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka, nie są przez niego syntetyzowane i muszą być dostarczane z pożywieniem. Źródłem tych związków w diecie są przede wszystkim tłuste ryby morskie, a także oleje roślinne (lniany i sojowy).

Według zaleceń należy w tygodniu spożywać 200-300 gramów ryb morskich lub jeśli jest to trudne do zrealizowania uzupełniać dietę w oleje pozyskiwane z ryb, zwłaszcza bogate w kwasy omega-3: EPA i DHA.

Właściwości i działanie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3

Kwasy EPA i DHA:
- przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca.

Kwas DHA:
- pełni istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu, tj. przyczynia się do jego prawidłowego działania,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia,
- spożywany przez matkę wspomaga prawidłowy rozwój mózgu oraz oczu u płodu i niemowląt karmionych piersią.

Preparat Omega-3 zalecany jest:
- jako uzupełnienie diety w składniki ważne dla zachowania dobrej kondycji serca, z uwagi na zawartość kwasów EPA i DHA,
- we wspomaganiu prawidłowego widzenia, z uwagi na zawartość kwasów DHA,
- we wspomaganiu funkcjonowania mózgu, z uwagi na zawartość kwasów DHA.

Zrównoważony sposób odżywiania i zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas