Zrób sobie maseczkę

Marchew, ogórek, jajka, banany, maślanka - to tylko część produktów, które mają zbawienny wpływ na naszą cerę. Odżywiają ją, wygładzają, leczą, a przede wszystkim - upiększają.

Właściwie stosowane i przy odpowiednim doborze produktów mogą się równać z kosmetykami najlepszych firm. Najcenniejsze dla skóry są drożdże, owoce, niektóre warzywa, zioła i jajka.

Reklama

Drożdże działają odżywczo, pobudzają i nawilżają skórę. Owoce są dobre na zmarszczki, odżywiają, ujędrniają, wybielają i nawilżają (banany, brzoskwinie, truskawki, owoce cytrusowe). Marchew poprawia koloryt skóry, ogórek ma działanie wybielające, łagodzące i wygładzające zmarszczki, a ziemniak odżywcze, regenerujące, ponadto zapobiega pękaniu skóry.

Zioła leczą, zmiękczają skórę, odświeżają ją, wygładzają i odmładzają (m.in. siemię lniane, rozmaryn, prawoślaz, rumianek pospolity, pokrzywa, mięta, lipa, skrzyp).

Każdą maseczkę dobieramy do naszego wieku, rodzaju cery oraz pory roku. Specjaliści dzielą je na: rozmiękczające (żółtko, mleko, oleje roślinne, soki warzywne, zioła), wzmacniająco-wybielające (kaolin, kwas cytrynowy, sok ogórkowy), odżywcze (miód, świeże owoce i warzywa, drożdże, żółtka jaj, twaróg, witaminy), ściągające (kaolin, białko jaja, talk, zioła), złuszczające oraz lecznicze (z ziołami, woskami, miodem).

Maseczkę nakładamy na dokładnie umytą skórę twarzy i szyi, omijając okolice oczu i ust (usta można posmarować miodem). Po 20 minutach zmywamy je letnią, a następnie chłodną wodą.

Każdy rodzaj cery

Wybielająca i nawilżająca - pokrojony w cienkie plastry ogórek nakładamy na twarz, dekolt i szyję, po 20 minutach ściągamy nie zmywając skóry.

Odświeżająca - pół szklanki maślanki, pół szklanki mleka, 2 łyżki startych migdałów, soku ze świeżych ogórków. Maślankę mieszamy z sokiem z ogórka i otrębami. Nakładamy na 20 minut. Później spłukujemy i nacieramy te miejsca mlekiem.

Wygładzająca - 1 łyżkę zmielonych płatków owsianych, 2 łyżeczki rozgrzanego miodu i 1 żółtko należy przed nałożeniem na twarz dokładnie wymieszać.

Oczyszczająca i wygładzająca - utarte jabłko mieszamy z płynnym miodem. Nakładamy na 20 minut, potem spłukujemy letnią wodą.

Przeciwzapalne, gojąca, napinająca skórę - Białko ubijamy z 2 łyżeczkami płynnego miodu. Spłukujemy letnią wodą po 25 minutach.

Cera tłusta

Złuszczająca i wybielająca - 1 łyżkę drożdży rozpuszczamy w przegotowanej, zimnej wodzie z kilkunastoma kroplami soku z cytryny. Nakładamy na twarz i czekamy aż wyschnie. Następnie rozmasowujemy ją na twarzy przez kilka minut.

Wybielająca - rozcieramy łyżkę zmielonych płatków owsianych i łyżkę zmielonego skrzypu polnego w gorącej wodzie, dodajemy kilkanaście kropli soku z cytryny lub soku z żurawin. Po 20 minutach zmywamy.

Wysuszająca - z około 5 dag: kwiatu rumianku, ziela krwawnika, kwiatu nagietka, ziela tymianku sporządzamy napar. Łączymy go z mąką kartoflaną, dokładnie mieszamy, aby uzyskać zwartą papkę. Ciepłą nakładamy na 10 minut.

Skóra sucha, wrażliwa

Nawilżająca, likwidująca podrażnienia - rozgniatamy banana, mieszamy z kilkoma kroplami oliwy z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny.

Odżywiająca, odświeżająca - świeżą, posiekaną pietruszkę mieszamy z trzema łyżkami twarogu i nanosimy na twarz na 20 minut.

Cera zmęczona i blada

Likwidująca widoczne efekty zmęczenia - ziemniaka gotujemy, rozgniatamy i mieszamy z łyżką mleka. Nakładamy na 15 minut, dodatkowo przykrywając twarz gazą zwilżoną w ciepłej wodzie.

Cera wrażliwa

Kojąca dla cery wrażliwej - 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalewamy gorącą wodą i mieszamy. Kładziemy ciepłą na twarz, zmywamy po 20 minutach.

Dowiedz się więcej na temat: jaja | cera | cytryny | drożdże | marchew | owoce | zioła | ogórek

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje