Jak zapanować nad wieczornym podjadaniem?
Po pracowitym dniu, gdy masz czas dla siebie, relaksujesz się łakociami? Warto to zmienić, nim spódniczki przestaną się dopinać!
1. Zaczynaj dzień od śniadania.
2. Jedz regularnie, co 3–4 godz., ale niewielkie posiłki.
3. Pij 1,5 l wody dziennie, a rzadziej będziesz podjadać.
4. Na kolację jedz kasze, warzywa (błonnik daje uczucie sytości).
5. Nie jedz przed telewizorem, bo wtedy zjada się więcej.
6. Myj zęby wcześniej. Potem słodycze nie smakują tak dobrze.
7. Żuj gumę – zmniejsza apetyt.
8. Nie zarywaj nocy. U niewyspanych wzrasta chęć na słodycze.
Pestki dyni i słonecznika. Mają dużo magnezu, który łagodzi stres. Dostarczają witamin z grupy B. Dwie łyżki pestek (20 g) to 112 kcal.
Migdały. Dostarczają wapnia, który przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej! Garść migdałów (30 g) zawiera 172 kcal.
Suszone owoce. Morele, rodzynki, mango są słodkie, ale zdrowsze niż batony. Sięgaj po nie z umiarem, bo np. 4 suszone morele mają 115 kcal.
Jabłka. Zawierają pektyny, które wywołują uczucie sytości. Usuwają toksyny i nadmiar wody z organizmu. Małe jabłko to 50 kcal.
Surowe warzywa z jogurtem. Cząstki kalafiora, brokułów, słupki selera naciowego i marchewki, pomidor ki koktajlowe – zastąpią chipsy. Np. jedna marchew to tylko 24 kcal, pół szklanki jogurtu naturalnego – 60 kcal.
Mniej cukru, mniej tłuszczu – tym kieruj się, wybierając wieczorne przegryzki i napoje. Oto nasze propozycje. Taka zamiana się opłaca – jesz mniej kalorycznie, a bardziej witaminowo.
Szkl. coli (84 kcal i 4 łyżeczki cukru!) = 2 szkl. soku (tylko 56 kcal + potas).
Średni banan (125 kcal) = 2 pomarańcze (100 kcal + witamina C).
1/2 czekolady (50 g to 250 kcal) = suszone owoce (50 g to 120 kcal) brak tłuszczu, więcej witamin.
Szarlotka (110 g to 319 kcal) = 3 pieczone jabłka (450 g to 207 kcal).
1 baton czekoladowy (400 kcal) = 2 batoniki muesli + witamiy i minerały.