Reklama

Tłuszcz spalający kalorie

To może brzmieć jak sience fiction, ale "brązowy tłuszcz" pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki.

"Brązowy tłuszcz", który bierze udział w regulowaniu metabolizmu, występuje również u osób dorosłych, a nie, jak wcześniej sadzono, tylko u dzieci. W przeciwieństwie do białego tłuszczu, ten "dobry" tłuszcz bierze udział w spalaniu kalorii i wykorzystaniu energii. W ostatnim wydaniu The New England Journal of medicine czytamy, że "brązowy tłuszcz" nie tylko występuje u osób dorosłych, ale również bierze aktywny udział w metabolizmie.

- Występowanie brązowego tłuszczu u osób dorosłych oznacza, że mamy nowe perspektywy w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2 - mówi C. Ronald Kahn z Joslin Diabetes Center w Bostonie.

Reklama

Naukowcy twierdzą, że otyłość i inne zaburzenia metabolizmu mogą być leczone przez stymulowanie wzrostu tej tkanki . Wyższy poziom brązowego tłuszczu może, między innymi, pomóc regulować wagę i przeciwdziałać otyłości związanej ze starzeniem.

Młodsi i szczuplejsi pacjenci, którzy mają normalny poziom glukozy we krwi, mają również więcej brązowego tłuszczu, stwierdzili naukowcy. Okazało się także, że substancja ta jest bardziej aktywna podczas chłodnych dni - gra wtedy główną rolę w spalaniu energii i wytwarzaniu ciepła.

"Nie tylko znaleźliśmy aktywny brązowy tłuszcz u osób dorosłych, ale odkryliśmy też istotne różnice w jego ilości w zależności od wielu czynników, takich jak wiek, poziom glukozy i, co ważniejsze, stopień otyłości" - mówi Aaron Cypess z Joslin Diabetes Center.

Naukowcy przeanalizowali dane 1 972 pacjentów, którzy w przeciągu trzech lat mieli z różnych przyczyn robioną tomografię komputerową lub zdjęcia rentgenowskie. Znaleziono znaczące ilości tej tkanki u 7,5 proc. kobiet i ponad 3 proc. mężczyzn. Najwięcej brązowego tłuszczu występuje w szyi.

Odpowiednia dieta i ćwiczenia fizyczne są nadal najlepszą formą walki z nadmiarem kilogramów, ale tego typu odkrycia mogą pomóc w opracowaniu terapii dla osób, które maja problemy z otyłością np. ze względu na silne uwarunkowania genetyczne.

AFP (tłum. i opr. IG)

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: naukowcy | kalorie | tłuszcz | otyłość
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy