Reklama

​Opuncja figowa dla zdrowie i szczupłej sylwetki

Prozdrowotne właściwości nopalu, czyli łodyg kaktusa z rodziny opuncji są znane od wieków.


Można je spożywać np. w postaci proszku w połączeniu z jogurtem. Chroni nasz system pokarmowy przed wchłanianiem tłuszczów. Pomaga zredukować poziom cukru we krwi. Dzięki dużej zawartości błonnika wspomaga odchudzanie i kuracje oczyszczające.

Opuncja (po meksykańsku nopal) to gatunek pustynnego kaktusa o jadalnych owocach, z rodziny Opuntia Ficus Indica. Proszek uzyskuje się w wyniku suszenia próżniowego łodyg, tak aby roślina zachowała swoje dobroczynne właściwości. Opuncja jest bogatym źródłem witamin (A, C, B1, B2, B3), bioflawnoidów, minerałów (takich jak wapń, potas, magnez, krzem, sód, żelazo) i błonnika. Zawiera w sobie aż 17 z 22 znanych aminokwasów, dzięki czemu może uzupełniać dietę wegetariańską.

Reklama

Ma działanie absorbujące tłuszcz, a także profilaktyczne w chorobach układu krążenia i cukrzycy typu II. Charakteryzuje się wysokim stężeniem pektyn i śluzu roślinnego. Po spożyciu przekształca się w żel, który nie pozwala na wchłonięcie tłuszczów przez nasz system trawienny. Ta żelowa konsystencja sprawia, że opuncja ma także działanie hipoglikemiczne i ochronne dla błony śluzowej żołądka. Pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi u osób z cukrzycą typu II i reguluje poziom cukru u osób zdrowych. Jest również skuteczny w walce z cholesterolem − może obniżać poziom cholesterolu u osób cierpiących na hiperlipidemię lub hipercholesterolemię.

Opuncja wspomaga kuracje odchudzające. Błonnik zawarty w sproszkowanym nopalu zawarty oczyszcza układ pokarmowy, działa przeczyszczająco i daje poczucie sytości, co wpływa na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Ponadto bogaty w witaminy i minerały polecany jest osobom osłabionym, przemęczonym, w czasie rekonwalescencji. 

Źródło: Maroko Produkt

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy