Reklama

Co trzeba wiedzieć o węglowodanach?

Węglowodany w opinii wielu osób okryte są złą sławą. Przede wszystkim dlatego, że to na nie zrzuca się odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych oraz otyłości. Jednak odgrywają one kluczową rolę w prawidłowym działaniu całego organizmu. Produkty zawierające węglowodany są bogatym źródłem witamin i minerałów oraz stanowią ważny surowiec energetyczny. Oczywiście, nie wszystkie są korzystne, dlatego trzeba je spożywać racjonalnie, nawet w czasie stosowania diet redukcyjnych. Co trzeba o nich wiedzieć? Jakie są najlepsze źródła węglowodanów?

Czym są węglowodany?

Węglowodany to substancje pochodzenia roślinnego, które potocznie określa się jako cukry. Występują dwa rodzaje węglowodanów: proste i złożone. Do tych pierwszych zalicza się m.in. glukozę i fruktozę, natomiast do drugich laktozę, sacharozę, maltozę, celobiozę i rutynozę. Wśród nich węglowodany dzielą się jeszcze na związki przyswajalne i nieprzyswajalne (do nich zalicza się błonnik pokarmowy). Węglowodany są ważnym surowcem energetycznym: dzięki nim zachodzą kluczowe procesy w organizmie.

”Dobre” i "złe" węglowodany

Wśród węglowodanów istnieje jeszcze podział na "dobre" i "złe". Co je odróżnia? "Złe" węglowodany wchłaniają się szybciej i błyskawicznie podnoszą poziom cukru. Co to oznacza? Przede wszystkim jest to sygnał dla organizmu, aby magazynować energię (np. w postaci tkanki tłuszczowej). Równocześnie poziom cukru szybko spada, jednak wysoki poziom insuliny w organizmie utrzymuje się nadal. Jak to się objawia? Przede wszystkim nadmiernym apetytem i chęcią spożycia czegoś, co zredukuje poziom insuliny we krwi. Natomiast "dobre" węglowodany nie powodują gwałtownego wyrzutu poziomu insuliny we krwi.

Reklama

Źródła "dobrych" węglowodanów

"Dobre" węglowodany znajdują się w wielu produktach zbożowych, m.in. w pieczywie pełnoziarnistym, otrębach, płatkach owsianych i jęczmiennych, kaszach i pełnoziarnistych makaronach. Znaleźć można je również w surowych owocach: wiśniach, jabłkach, truskawkach, śliwkach, gruszkach, brzoskwiniach czy w czarnej porzeczce oraz świeżych warzywach, takich jak marchew, seler, kapusta, buraki, pomidory, ogórki, strączki.

"Złe" węglowodany

"Złe" węglowodany znajdują się przede wszystkim w potrawach gotowych, wysokoprzetworzonych oraz słodzonych. Dlatego należy się wystrzegać nadmiaru słodyczy, gazowanych napojów czy słonych przekąsek. "Złe" węglowodany są obecne także w białym pieczywie i makaronach, a także w alkoholu.

Funkcja błonnika

Błonnik pokarmowy zaliczany jest do węglowodanów nieprzyswajalnych. Korzystnie działa na układ pokarmowy: reguluje pracę żołądka i jelit. Pobudza metabolizm do sprawniejszej pracy i zapewnia uczucie sytości, co sprzyja odchudzaniu. Dodatkowo ułatwia wchłanianie witamin i minerałów, natomiast utrudnia przyswajanie cholesterolu. Okazuje się, że błonnik może również regulować poziom ciśnienia tętniczego oraz sprzyjać prawidłowej mikroflorze bakteryjnej, co poprawia odporność organizmu. Gdzie można znaleźć błonnik? Przede wszystkim w produktach, które zawierają "dobre" węglowodany.

Nie rezygnuj z węglowodanów

Wiele osób świadomie rezygnuje z węglowodanów, szczególnie w czasie diet redukcyjnych. Stanowi to ogromne zagrożenie dla organizmu, ponieważ prowadzi do deficytu białka – cennego budulca mięśni oraz składnika płynów ustrojowych. Niedobór węglowodanów może również pobudzać organizm do tworzenia zapasów energetycznych, np. w postaci tkanki tłuszczowej oraz negatywnie wpłynąć na pamięć, koncentrację, poziom cholesterolu oraz działanie układu trawiennego, co objawia się problemami żołądkowymi oraz spowolnionym metabolizmem.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: węglowodany
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy