Dietetyk: Jesienią zamiast po ciężkostrawne dania sięgnij po przyprawy

Aura podpowiada nam, że jesienią należy zjeść coś solidnego. To powszechny błąd. "Zamiast ciężkostrawnej kuchni, lepiej sięgnąć po rozgrzewające przyprawy tj. jak imbir, cynamon, kardamon" - radzi dietetyk, Zuzanna Antecka.

- Jesienią i zimą zbyt często sięgamy po tłuste, ciężkostrawne potrawy. Do tego jesteśmy przyzwyczajeni, podpowiada nam to pora roku, aura, samopoczucie. Dlatego też jesienna kuchnia często zdominowana jest przez mięsa, pojawia się więcej węglowodanów. To sprawia, że nasz organizm zamiast na pracy, myśleniu koncentruje się na trawieniu. Jesteśmy zmęczeni, ociężali. Warto również podkreślić, że jesienią i zimą często spada aktywność fizyczna - zauważa Antecka.

Reklama

Dietetyk zachęca, aby zamiast po ciężkostrawne dania i produkty sięgnąć po rozgrzewające przyprawy tj. imbir, cynamon, kardamon, anyż. Nie rezygnujemy również z warzyw, w tym sennym czasie warto zwiększyć ich codzienną porcję.

Pewna senność, spadek energii i koncentracji, którego doświadczamy w sezonie jesienno-zimowym jest naturalny i wynika z naszej fizjologii. Dlatego tym bardziej powinniśmy pomóc sobie dietą i zadbać o to, aby była ona dobrze zbilansowana, bogata z produkty będące źródłem cennych minerałów, składników odżywczych i witamin.

- Jesienną istotną część naszego codziennego jadłospisu powinny stanowić warzywa, które mają szereg witamin i składników odżywczych, które wpływają na naszą koncentrację, poziom energii. Jesień wbrew pozorom obfituje w warzywa np. warzywa korzeniowe. Upieczone z dodatkiem przypraw są świetną przekąską albo dodatkiem do głównego dania. To, co powinno znaleźć się w diecie, to owoce cytrusowe, bogate w witaminę C, która ma działanie lekko pobudzające - radzi Antecka.

Warto również podążać za popularnym w ostatnim czasie trendem kulinarnym, który zwraca uwagę na kasze. Jak wyjaśnia dietetyk, poza tym, że są one bogate w różnorodne składniki odżywcze, dają również szerokie pole do kulinarnych manewrów.

- Kasze to doskonały produkt, ponieważ, poza wartościami odżywczymi, również dają na długo uczucie sytości. Poza tym, kasze wciąż pozostają niewykorzystane kulinarnie. A tymczasem możemy z nich zrobić naleśniki, placki, ciasta i mówię tu nie tylko o kaszy jaglanej - sugeruje dietetyk.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje