Reklama

Duety pełne zdrowia

Dieta ma istotne znaczenie nie tylko dla twego wyglądu, ale też dla dobrego samopoczucia. Czy wiesz, co i jak jeść, żeby smakowało oraz wyszło ci to na zdrowie?

Przygotowując potrawy, chętnie puszczamy wodze fantazji, łącząc ze sobą różne produkty. Jednak warto wiedzieć, że niektóre zestawienia składników są bardziej zdrowsze od innych. Przeczytaj, co położyć obok siebie na talerzu, by ułatwić sobie trawienie i wydobyć z dania moc witamin.

Warzywna sałatka z oliwą

Aby utrzymać wzrok w dobrej kondycji, trzeba zadbać o to, by w twojej diecie znalazły się produkty bogate w witaminy A, C, E. Znajdziesz je w żółtych, pomarańczowych i czerwonych warzywach. Jeżeli jednak dania przygotowane z papryki, dyni lub marchewki doprawisz dodatkowo oliwą z oliwek, wówczas zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe sprawią, że dostarczane przez warzywa witaminy będą lepiej przyswajane przez organizm.

Reklama

Kanapka z serem i papryką

Wiele kobiet w wyniku miesiączkowania odczuwa osłabienie. By poprawić sobie morfologię, należy uzupełnić niedobory żelaza we krwi. Dużo tego pierwiastka znajduje się m.in. w jajkach i żółtym serze. Niestety, żelazo trudno się wchłania, aby więc zwiększyć dodatkowo jego przyswajanie, zadbaj o to, by w posiłku nie zabrakło produktów zawierających witaminę C. Dlatego jajecznicę posyp natką pietruszki, a kanapkę z serem udekoruj plasterkiem pomidora lub papryki.

Fasolka z ryżem

Przygotowując potrawy z fasoli, staraj się łączyć je z kaszą lub ryżem. To zestawienie dostarcza dużo białka wspomagającego budowę mięśni.

Golonka z musztardą

Miłośnicy tłustych mięs jak np. golonka, kiełbasy i boczku na pewno ucieszą się, słysząc, że połączenie tych tuczących przysmaków z chrzanem lub ostrą musztardą przyspiesza spalanie kalorii nawet o jedną czwartą.

Mięso okraszone cebulą

Lubiący mięso powinni jak najczęściej jeść je z dodatkiem cebuli, gdyż takie połączenie zapobiega występowaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych i pomaga chronić serce. Nie ma znaczenia, czy cebula będzie surowa, smażona lub upieczona, gdyż w każdej postaci zachowa ona swe właściwości.

Unikaj takich połączeń!

Chociaż niektóre składniki potraw osobno są zdrowe, to w duecie stają się bezwartościowe, tuczące lub nawet groźne dla zdrowia. Np. ziemniaki nie tuczą, ale w połączeniu z masłem stają się prawdziwą bombą kaloryczną. Połączenie ogórka z pomidorem pozbawia warzyw zawartej w nich witaminy C. Ryba smażona na oleju przyspiesza proces starzenia się organizmu, a mięso popijane czerwonym winem zwiększa ryzyko wystąpienia anemii.

Agnieszka Pacuła

Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | warzywa | dieta | owoce
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy