Jesienna dieta

W polskich domach panuje stereotyp, że kiedy na dworze robi się zimno, powinniśmy spożywać tłuste posiłki. Eksperci programu "Sekrety kobiecych serc" podkreślają - aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość energii, nie trzeba jeść ciężko i obficie.

Jesienią, kiedy słońca jest mniej, pogarsza się zwykle ogólna kondycja naszego organizmu. W tym okresie odpowiednio zmodyfikowana dieta, pozwoli nam zachować zdrowie i witalność, dostarczy nam niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania energii, poprawi nasze samopoczucie. Najkorzystniej jest spożywać pięć posiłków dziennie. Aby usprawnić pracę serca, należy uwzględnić w menu jak najwięcej różnorodnych produktów - warzyw, owoców, nasion, ryb oraz tłuszczów roślinnych.

Reklama

- Nasze posiłki nie powinny bazować na smażonych mięsach, obficie polanych śmietanowymi sosami, ani na przekąskach typu fast-food. Tego typu potrawy zawierają tłuszcze nasycone i kwasy typu trans, które sprzyjają wytwarzaniu większych ilości cholesterolu w organizmie. Nadmiar cholesterolu może prowadzić do choroby wieńcowej, zawału serca lub udaru mózgu. Tyle samo energii, co schabowy w panierce, dostarczy nam dużo zdrowszy łosoś duszony na oliwie z oliwek z ryżem i warzywami. Zastąpimy w ten sposób nasycone kwasy tłuszczowe nienasyconymi, które chronią serce i wzmacniają układ krążenia, zapobiegając miażdżycy - mówi Jadwiga Przybyłowska, specjalista ds. żywienia i komunikacji prozdrowotnej, ekspert Instytutu Flory.

Z punktu widzenia prawidłowego żywienia, podstawowym źródłem energii w codziennej diecie powinny być produkty węglowodanowe, zawierające węglowodany złożone (skrobia), bogate w błonnik pokarmowy, natomiast nie zawierające cukrów prostych. Przy wyborze produktów należy kierować się zasadą, że im mniej są przetworzone, tym lepsze dla naszego zdrowia. Kupując pieczywo, wybierajmy chleb ciemny, z mąk pełnoziarnistych, który jest bogatym źródłem skrobi, białka, błonnika i witamin z grupy B. Tego typu niezbędnych składników odżywczych - witamin czy błonnika pokarmowego - dostarczą nam także rośliny strączkowe: soja, soczewica, fasola, groch, bób, ciecierzyca, ponadto ryż brunatny (niełuskany), kasza gryczana i jęczmienna.

Wymienione produkty węglowodanowe powinny znaleźć się w większości codziennych posiłków razem z tłuszczami roślinnymi, w ilościach uwzględniających zapotrzebowanie energetyczne poszczególnych osób. Spożycie tłuszczów ogółem, jako produktów wysokoenergetycznych, należy ograniczać. W prawidłowym menu nie może jednak zabraknąć wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Dowiedz się więcej na temat: posiłki | owoców | kwasy | warzywa | dieta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje