Mleko matki na otyłość

Mamy remedium na otyłość - jedną z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych! Amerykańscy naukowcy odkryli, że mleko matki zawiera białko, które obniża ryzyko otyłości.

Wierzą, iż jego obecność w mleku matki może wpływać na skłonność do otyłości w późniejszym wieku.

Reklama

To pierwszy krok do zrozumienia zależności między karmieniem mlekiem matki a metabolizmem. W komórkach tłuszczowych odkryto wysoki poziom białek (adiponektyn), które wpływają na zarządzanie cukrem i substancjami tłuszczowymi we krwi. To wiązano z niskim ryzykiem występowanie otyłości, cukrzycy i chorób wieńcowych.

Natomiast niski poziom białek wydzielanych przez tkankę tłuszczową wiąże się z występowaniem tych chorób.

Występowanie adiponektyn we wczesnym okresie życia, kiedy odbywa się wzrost i rozwój organizmu, wywiera zatem wpływ na występowanie chorób w wieku dorosłym.

Naukowcy odkryli też w mleku matek inne białko, leptynę, regulujące gospodarkę tłuszczem. Okazało się jednak, że to poziom adiponektyn ma większy wpływ na zahamowanie otyłości niż poziom leptyny.

Eksperci zalecają zatem karmienia piersią - im dłużej, tym lepiej dla zdrowia dziecka. Nie tylko ze względu na zahamowanie skłonności do otyłości, lecz również z tego powodu, że wzmaga system odpornościowy dziecka.

Dowiedz się więcej na temat: naukowcy | białko | mleko | matki | otyłość

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje