Odchudzający winegret

Japońscy naukowcy odkryli, że zwykły sos winegret może zapobiec akumulowaniu się tłuszczu, a więc tyciu.

Na razie wykazano, że tak się dzieje u myszy, ale niewykluczone, że również u ludzi - informuje "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Reklama

Tomoo Kondo i zespół naukowców podkreślają, że winegret jest stosowany jako lek już od starożytności. Ordynowano go w przypadku niezliczonych dolegliwości. Współczesne badania ujawniły, że spożywczy kwas octowy, jeden z podstawowych składników dressingów, pomaga w kontrolowaniu ciśnienia krwi, poziomu cukru oraz procesu gromadzenia tłuszczu.

Kiedy myszom laboratoryjnym jedzącym wysokotłuszczowe pokarmy podawano także kwas octowy, wzrost otłuszczenia ciała był u nich nawet o 10 proc. mniejszy niż u gryzoni z grupy kontrolnej.

- Po raz kolejny potwierdza się, że kwas octowy włącza geny odpowiedzialne za produkcję białek rozkładających tłuszcze. Trzeba to będzie jednak potwierdzić w badaniach na ludziach - podkreślają japońscy badacze.

Anna Błońska

Kopalnia Wiedzy
Dowiedz się więcej na temat: S.O.S. | kwas | kwas octowy

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje