Ratunek dla oczu

Panuje dość powszechne przekonanie, że od pewnego momentu życia wzrok słabnie i zaczynamy gorzej widzieć. Jest w tym dużo prawdy. Jednak są przecież ludzie, którzy do późnych lat doskonale widzą i nie potrzebują okularów.

Wiele zależy od nas samych, choć rzeczywiście w miarę upływu lat nasze oczy stają się coraz mniej sprawne. Pomimo tego, że jest to proces naturalny możemy mieć na niego wpływ. Prowadząc zdrowy dla oczu tryb życia, szybko reagując na alarmujące sygnały wysyłane przez oczy, jesteśmy w stanie na długo zachować dobry wzrok lub przynajmniej powstrzymać jego pogarszanie się. Z powodu starzenia się społeczeństwa wzrasta liczba osób z poważnymi dolegliwościami oczu, a pogorszenie widzenia staje się poważnym problemem społecznym. Zwyrodnienie plamki żółtej oka (AMD) jest jedną z chorób cywilizacyjnych, prowadzących do utraty widzenia.

Reklama

Trwałe upośledzenie wzroku albo utrata wzroku dotyka ludzi już w wieku powyżej 40 lat. Problem zwiększonej zachorowalności na AMD dotyczy głównie wysoko rozwiniętych, starzejących się społeczeństw. Warto zwrócić uwagę też na to, że AMD częściej rozwija się u kobiet niż u mężczyzn, a przede wszystkim u ludzi rasy białej, zwłaszcza o niebieskich oczach. Rozwojowi choroby sprzyja nie tylko podeszły wiek, ale także uwarunkowania genetyczne i choroby naczyń krwionośnych (miażdżyca i nadciśnienie) oraz czynniki przyspieszające starzenie się organizmu, takie jak palenie tytoniu, promieniowanie UV, nieprawidłowa dieta i nieodpowiedni styl życia czy też zanieczyszczenie środowiska. Przed większością z tych szkodliwych czynników nie ustrzeżemy się, ale wystarczy, że zdamy sobie sprawę z czyhających zagrożeń i w porę zastosujemy odpowiednie działania ochronne i zapobiegawcze.

Nawyki żywieniowe

Obecnie prowadzone są intensywne badania nad AMD i metodami jej zapobiegania. W pracy naukowej, która ukazała się drukiem w Am J Clin Nutr zamieszczono wyniki badania, które poświęcone zostały ocenie i klinicznemu przebiegowi czynników ryzyka dla AMD i zaćmy.

Każdego roku, przez okres 8 lat, wykonywane były stereoskopowe zdjęcie dna oka i plamki żółtej. Na podstawie danych zawartych w kwestionariuszu częstotliwości jedzenia (food-frequency questionaire-FFQ) i zwyczajów żywieniowych wykazano wpływ diety bogatej w duże ilości węglowodanów wysoko przetworzonych na zwiększenie w dużym stopniu ryzyka zachorowania na AMD, a w przypadku AMD na jego szybszy rozwój.

Spożywanie wysoko przetworzonych węglowodanów, czyli białego pieczywa, makaronów, a nawet zbożowych płatków śniadaniowych ma istotny wpływ na jakość naszego wzroku. W badaniach wzięto pod uwagę: wiek, płeć, poziom wykształcenia, rasę, BMI (Body Mass Index), palenie tytoniu, spożycie alkoholu, ekspozycję na słońce, ciśnienie tętnicze, klasyfikację wg kryteriów AMD, mętność soczewki, błąd refrakcyjny (krótkowzroczność i dalekowzroczność) oraz spożycie tłuszczów, luteiny, zeaksantyny, kwasu foliowego, niacyny, ryboflawiny, tiaminy, witaminy C i E oraz cynku.

Dowiedz się więcej na temat: wzrok | zdrowie | witaminy | diety | ratunek

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje