Rybi tłuszcz zdrowy dla oczu

Kolejne badania potwierdzają, że warto jeść ryby. Nie tylko dla ich doskonałego smaku, ale także dla własnego zdrowia.

Jadanie tłustych ryb morskich chroni przed poważną chorobą oczu. Ten zbawienny wpływ na wzrok mają zawarte w rybim tłuszczu nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.

Reklama

Badania przeprowadzono w siedmiu krajach Europy. Uczestników przepytano o ich dietę. Wśród nich wydzielono grupę osób, które co najmniej raz na tydzień jadały tuńczyka, łososia, makrelę albo inne tłuste ryby morskie. Okazała się, że ludzie ci mieli o połowę mniejsze od pozostałych uczestników ryzyko zachorowania na AMD, czyli tzw. zwyrodnienie plamki związane z wiekiem.

Badania dotyczyły tzw. mokrej postaci tej choroby - formy rzadszej, ale i groźniejszej. Choroba ta atakuje osoby w podeszłym wieku i może w krótkim czasie doprowadzić do częściowej lub pełnej utraty wzroku.

Jak tłumaczy profesor Astrid Fletcher z London School of Hygine and Tropical Medicine, cytowana przez serwis Eurekalert, po raz pierwszy europejskie badania potwierdziły związek pomiędzy spożywaniem tłustych ryb a ochroną przed AMD.

Uczona zastrzegła przy tym, że jej zespół nie badał wpływu suplementów diety zawierających kwasy omega-3 na zdrowie oczu i dlatego nie poleca ich używania zamiast jedzenia ryb. Jeżeli ktoś chce więc zadbać o swój wzrok, powinien szukać antidotum na talerzu, nie w pigułce.

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | tłuszcz

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje