Reklama

Śliwka węgierka: witaminowa bomba, ale nie dla każdego

Sezon na śliwki węgierki oficjalnie uznać możemy za otwarty. Te pyszne owoce od lat cieszą się ogromną popularnością, a mimo to nie każdy wie o tym, że mają zbawienny wpływ na organizm i są kopalnią witamin! Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

Śliwka węgierka - dlaczego warto ją jeść? 

Śliwka węgierka od dawna znana jest ze swojego potwierdzonego, zbawiennego wpływu na zdrowie. To prawdziwa witaminowa bomba, w której znajdziemy: 

Reklama
  • witaminę A, niezbędną do prawidłowego widzenia, rozwoju kości, zdrowych włosów, skóry i paznokci
  • witaminy z grupy B, które wykazują działanie silnie redukujące stres i zwiększające sprawność umysłu
  • witaminę C, wspomagającą układ odpornościowy
  • biotynę, wspomagającą pracę tarczycy
  • niacynę, działającą korzystnie na metabolizm tłuszczowy i zapobiegającą miażdżycy
  • magnez, wspierający prawidłową pracę serca, mięśni oraz układu nerwowego
  • sód, odpowiedzialny za nawadnianie komórek 
  • potas, niezbędny dla prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego.

Badania wykazały, że śliwka węgierka powinna być regularnie spożywana przez kobiety w ciąży. Wpływa ona bowiem bardzo korzystnie na rozwój zarodka, dzięki syntezie kwasów nukleinowych DHA i RNA. Zawiera również cenne polifenole, które uszczelniają naczynia krwionośne, chronią mięsień sercowy, obniżają ciśnienie, działają przeciwnowotworowo, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo. 

Śliwka węgierka: Ile ma kalorii?

Świeże śliwki węgierki mają około 46 kcal w 100 g produktu. Z powodzeniem mogą je więc spożywać osoby będące na diecie lub chcące zachować szczupłą sylwetkę. 

Warto wiedzieć, że śliwki węgierki skutecznie likwidują zaparcia, działają przeczyszczająco, poprawiają perystaltykę jelit i metabolizm. Co ważne, mogą zmniejszać również ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.

Śliwki pomagają również walczyć z niestrawnością i problemami z układem trawiennym.

Kto nie powinien jeść śliwek węgierek?

Choć śliwki węgierki mają mnóstwo zalet i są prawdziwą witaminową bombą, to nie wszyscy mogą je spożywać. Powinny ich unikać osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego, ponieważ mogą one potęgować nieprzyjemne dolegliwości związane z tą chorobą. Przeciwwskazaniem do spożywania śliwek są także stany zapalne i owrzodzenia żołądka oraz alergia na te owoce.

Zobacz również:  Dodaj go do owsianki, a jelita będą ci wdzięczne. Działa jak miotełka 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śliwki węgierki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy