Dodaj go do owsianki, a jelita będą ci wdzięczne. Działa jak miotełka na kilogramy

Płatki owsiane to prawdopodobnie tuż obok jajecznicy najpopularniejsze śniadanie na świecie. Nie tylko doskonale smakują, ale są także zdrowe, szybkie w przygotowaniu i zapewniają uczucie sytości. I choć dodatków do owsianki jest mnóstwo, to warto postawić na składnik, który doskonale wpłynie na pracę jelit.

Warto dodawać kefir do owsianki
Warto dodawać kefir do owsianki123RF/PICSEL

Nocna owsianka na śniadanie

Nocna owsianka, wbrew nazwie, jedzona jest najczęściej na śniadanie. Dlaczego zatem nocna? Otóż miłośnicy płatków owsianych zalewają je na noc płynem, by po upływie kilku godzin, cieszyć się rano doskonalą teksturą i smakiem niemal gotowego już posiłku. W zależności od naszych upodobań - do owsianki możemy dodawać najrozmaitsze owoce.

Idealny dodatek do owsianki

I choć owsianka sama w sobie jest zdrowa, to warto jeszcze "podkręcić" jej prozdrowotne właściwości, dodając jeden, znaczący i ważny dla organizmu produkt. Mowa o kefirze, który doskonale działa na florę bakteryjną jelit.

Bardzo cenne ze zdrowotnego punktu widzenia są obecne w kefirze bakterie i drożdże
Bardzo cenne ze zdrowotnego punktu widzenia są obecne w kefirze bakterie i drożdże123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Kefir jest świetnym probiotykiem, wpierającym pracę jelit, ale także układu pokarmowego i układu odpornościowego. Niezwykle cenny składnikiem kefiru są bakterie i drożdże, ale znajdziemy w nim również witaminy z grupy B: B1, B12, witaminę K, biotynę, kwas foliowy, wapń, magnez oraz tryptofan, który prozdrowotnie wpływa na układ nerwowy i zapewnia działanie wyciszające.

Kefir doskonale wpływa na pracę jelit
Kefir doskonale wpływa na pracę jelit123RF/PICSEL

I choć kefir zawiera laktozę, to jego spożywanie u niewielu osób wywołuje dolegliwości trawienne. Wynika z obecności w kefirze bakterii i drożdży, które częściowo rozkładają laktozę.

Naukowcy są pewni. Żyjesz w "błękitnej strefie"? Będziesz cieszyć się lepszym zdrowiemNewseria Lifestyle/informacja prasowa