Reklama

Ten napój to złoto! Pij, gdy szwankuje odporność i żołądek

Sekretów powstania złotego mleka należy szukać w Ajurwedzie, czyli sztuce leczenia wywodzącej się ze starożytnych Indii. To napój, który świetnie sprawdzi się podczas chłodnych jesiennych wieczorów i mroźnych zimowych dni. Rozgrzewa organizm od środka, wprowadza w dobry nastrój i wspiera naturalną odporność. Dodatek przypraw nadaje mu lekko pikantnego smaku, a miód podbija słodycz. Sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki i wykonaj je w zaciszu domowym.

  • Golden milk, czyli popularne złote mleko, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
  • Podrażniony układ trawienny skutecznie uspokoimy już jedną szklanką złotego mleka. Jego właściwości przeciwzapalne korzystnie wpływają na jelita.
  • Skuteczność działania kurkuminy, czyli substancji zawartej w kurkumie, porównuje się do popularnych leków przeciwzapalnych.

Czym jest złote mleko?

Szukając rozgrzewającego napoju, który zadba o odporność jesienią i zimą, trudno przeoczyć złote mleko. Nazywane również golden milk, jest napojem wywodzącym się z Indii. Na Zachodzie doceniono je ze względu na liczne właściwości zdrowotne, przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Coraz chętniej stosuje się je jako naturalny środek wzmacniający układ odpornościowy i zmniejszający ryzyko złapania niechcianej infekcji.

Reklama

Aromatyczny i złoty napój to nic innego jak mieszanka ulubionego mleka oraz przypraw. Niektóre przepisy zawierają w sobie także dodatek miodu, dzięki czemu wiele osób zastępuje nim tradycyjne desery. Jego regularne picie łagodzi liczne dolegliwości, w tym m.in.:

  • rozstrój żołądka,
  • zapalenie stawów,
  • bóle reumatyczne,
  • przeziębienie.

Sprawdź: Zakwas z buraków: Domowy przepis na bombę witaminową

Wpływ napoju na zdrowie

Składnikiem, który nadaje złotemu mleku niepowtarzalnego koloru oraz licznych właściwości zdrowotnych jest przede wszystkim kurkuma. Należy do roślin imbirowatych i składa się z aż 300 różnych związków. Najpopularniejszym z nich jest kurkumina, będąca silnym przeciwutleniaczem. Badania dowiodły, że przeciwdziała nowotworom, niweluje rozwój wirusów i namnażanie bakterii, a także chroni przed chorobami o podłożu bakteryjnym.

Włączenie złotego mleka do jadłospisu poleca się głównie sercowcom, ponieważ przeciwdziała powstawaniu zatorów oraz zakrzepów. Kurkumina wpływa na zmniejszenie agregowania krwi, a dodatkowo zapobiega osadzaniu się tłuszczu w tętnicach. 

Działanie rozgrzewające możemy szczególnie docenić zwłaszcza jesienią i zimą. Nie tylko pomaga łatwiej znieść niską temperaturę za oknem, ale także wzmacnia komórki układu odpornościowego. Choć sama kurkuma ma dość gorzki i mało przyjemny smak, w połączeniu z mlekiem, przyprawami i miodem jest on mało wyczuwalny.

Już jedna szklanka złotego mleka dziennie wspomaga naturalne oczyszczanie organizmu, a także pomaga odbudować obniżoną kondycję psychiczną. Łagodzi skutki przemęczenia organizmu, a także niweluje gorsze samopoczucie, związane np. ze zmianą sezonu. Ponadto koi nerwy, łagodzi stres oraz przywraca dobrą energię. Ciepły napój przed snem pomaga szybciej zasnąć i spokojnie przespać całą noc.

Sprawdź: Nigdy nie rób tak z miodem! Zepsuje się lub straci lecznicze właściwości

Przepis na złote mleko

Złote mleko to aromatyczny napój na bazie kurkumy, który zyskał swoją popularność zwłaszcza w krajach Dalekiego Wschodu. Przy pomocy kilku składników również w domu możemy odtworzyć ten tradycyjny ajurwedyjski przepis, którego przygotowanie zajmuje niewiele czasu.

Składniki:

  • 600 ml dowolnego mleka (krowiego, owczego, roślinnego)
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki kardamonu i wanilii
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Wybrane mleko wlej do garnka, dodaj przyprawy oraz masło, a następnie gotuj na średnim ogniu. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć zmniejsz ogień i podgrzewaj jeszcze przez 5 minut. Gotowy napój przestudź, dodaj miód i całość wymieszaj. Złote mleko przelej do ulubionego kubka i wypij zanim całkowicie wystygnie.
  2. Tradycyjne złote mleko możesz przygotować z wyprzedzeniem, a następnie przechowywać je w lodówce 4-5 dni. Najlepiej sprawdzi się do tego szczelnie zamykany słoik. Przed wypiciem zacznij od podgrzania napoju, a następnie ciesz się jego wyjątkowym smakiem.

Sprawdź: Wystarczy zalać wrzątkiem i pić codziennie. Lista zalet zaskakuje

Skutki uboczne złotego mleka

Kurkuma uważana jest za jedną z najbezpieczniejszych przypraw, którą można spożywać bez poważniejszych skutków ubocznych. Choć badania nie wskazują niepożądanych efektów, w pojedynczych przypadkach możemy spotkać się z:

  • nudnościami,
  • biegunką,
  • rozstrojem żołądka.

Warto mieć na uwadze, że te dolegliwości zazwyczaj wiążą się z nadmiernym spożywaniem złotego mleka. Jeśli chcemy ich uniknąć, postarajmy się zachować umiar oraz robić kilkudniowe odstępy. To napój, którego nie poleca się włączać do diety osobom uczulonym na kurkumę oraz inne przyprawy, wchodzące w jego skład.

O tym, jak często powinniśmy wypijać złote mleko decyduje przede wszystkim nasz codzienny styl życia. Gorący napój z powodzeniem zastąpi śniadanie, rozgrzewając nas od środka i przygotowując ciało do dalszego funkcjonowania. Mleko z kurkumą i przyprawami to zdrowa alternatywa dla słodkich, ale kalorycznych deserów. Z powodzenie dopełnimy nim także obiad i kolację.

Sprawdź również:

Kawa z żołędzi. Remedium na nadciśnienie i problemy trawienne

Witaminowy napój z trzech składników, który spala tłuszcz jak najlepsze cardio

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy