Kawa z żołędzi. Remedium na nadciśnienie i problemy trawienne

Osoby, które nie przepadają za kawą bądź z pewnych powodów nie powinny po nią sięgać, mogą wypróbować żołędziówkę. Kawa z żołędzi ma nie tylko niezwykły aromat, ale przy okazji odznacza się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Oto, na co pomaga.

Żołędziówka została doceniona ze względu na bogactwo witamin oraz minerałów
Żołędziówka została doceniona ze względu na bogactwo witamin oraz minerałów123RF/PICSEL

Co to żołędziówka?

Żołędziówka, czyli kawa z żołędzi nie zawiera kofeiny, ale mimo to przypadła do gustu wielu osobom. Nie tylko poprzez smak, ale również wyjątkowe właściwości. Można ją kupić zarówno w sklepach z ekologiczną żywnością, jak i samemu przygotować w domowym zaciszu.

W przypadku tej drugiej opcji trzeba mieć na uwadze, że żołędzie zawierają spore ilości tanin. Spożyte w nadmiarze mogą być toksyczne. By żołędzie nie miały szkodliwego wpływu na organizm, należy poddać je pewnej obróbce.

Przede wszystkim należy obrać je z łupin i pokroić. Następnym etapem jest ługowanie, czyli moczenie żołędzi w gorącej w wodzie z popiołem drzew liściastych. Dzięki temu można pozbyć się nadmiaru tanin. To właśnie one będą odpowiadały za rdzawy kolor wody.

Wilgotne żołędzie na kawę należy zmielić, a następnie wysuszyć, uprażyć i znów zmielić. Z tak otrzymanego proszku można zaparzyć kawę. Wystarczy zalać 1-2 łyżeczki wrzątkiem i zostawić na kilka minut.

By żołędzie nie miały szkodliwego wpływu na organizm, należy poddać je pewnej obróbce
By żołędzie nie miały szkodliwego wpływu na organizm, należy poddać je pewnej obróbce123RF/PICSEL

Jakie właściwości ma kawa z żołędzi?

Aromatyczna kawa z żołędzi wykazuje pozytywny wpływ na organizm. Przede wszystkim pomaga na dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz choroby serca i układu krążenia, w tym m.in. nadciśnienie. Poza tym łagodzi stres, daje uczucie sytości i koi nerwy, a także wspomaga trawienie.

Żołędziówka została również doceniona ze względu na bogactwo witamin oraz minerałów. Jest źródłem witamin B1, B2, B5 i B6, które mają pozytywny wpływ m.in. na serce, układ nerwowy oraz odpornościowy. Ponadto zawiera magnez, wapń, mangan, fosfor, potas i żelazo.

***

Zobacz także:

„Ewa gotuje”: Bułeczki serowe z ananasemPolsat
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?