Reklama

Trzy złote zasady, gdy często miewasz zadyszkę

Jeśli coraz łatwiej u ciebie o takie dolegliwości, zgłoś to lekarzowi. Z jego pomocą dowiesz się, jaki sposób będzie najlepszy, by poczuć się lepiej. Staraj się też od razu sama wzmocnić.

U kobiet skłonność do zadyszki to bardzo często skutek niedoboru żelaza. Może nam go brakować, mimo że jemy mięso. Pierwiastka pozbawiają nas np. popularne leki przeciwbólowe (z tzw. aspiryną). Podobnie niekorzystnie działają środki na nadkwasność żołądka, ale też niektóre suplementy diety. Niekiedy skłonność do zadyszki to pozostałość  po infekcji i skutek utrzymującej się zwiększonej wrażliwości oskrzeli  albo osłabienia serca. 

Jeśli jesteś też blada, masz problemy z koncentracją  i pamięcią, łatwo się przeziębiasz  - zmień dietę na bogatszą  w żelazo. 

Postaraj się codziennie dostarczać go sobie min. 8 g (to np. 50 g wątróbki plus duża garść orzechów pistacjowych plus 3/4 szkl. kaszy gryczanej plus mała garść natki). Równocześnie nie stosuj utrudniających wchłanianie żelaza suplementów diety z cynkiem i wit. E (chyba, że zostały ci zalecone przez lekarza). 


Jeśli miewasz też ataki suchego kaszlu, unikaj wszystkiego, co może drażnić oskrzela i prowokować je do skurczu. 

Zanim wyjdziesz z domu na zimne powietrze, odczekaj chwilę na klatce. Bierz prysznic zamiast kąpieli, by jak najmniej wdychać gorące opary. Przykręć w domu kaloryfer, by powietrze, którym oddychasz, nie było zbyt suche. Staraj się robić wdech przez nos, by specjalne wypustki mogły wyłapać różne drażniące drobinki. 

Czasem także kołacze ci serce? 

Wspomagaj się głogową nalewką. 1/2 kg suszonych owoców bez szypułek zalej 2 szkl. spirytusu 70-proc. Odstaw w ciemne miejsce na minimum 7 dni. Przecedź płyn i wyciśnij owoce.  Pij codziennie (np. wieczorem) 20-40 kropli rozcieńczonych wodą.  
Sprawdź, jakie dodatki ułatwią ci przyswojenie żelaza z wątróbki, natki lub szpinaku,  a jakie - mogą to utrudnić. Bardzo wskazane są kiszonki, bo zawierają wit. C, ale też kwas mlekowy. Niepolecane  zaś są: otręby, warzywa strączkowe, herbata oraz kawa.

Reklama


Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy