Umami - smak, który zmniejsza głód

Osoby, które po posiłku nie czują się najedzone, powinny włączyć do swojego menu więcej produktów, które pobudzają odczuwanie smaku umami. Zdaniem naukowców, jest to smak, który wpływa na poczucie satysfakcji i nasycenia po posiłku.

Umami - to słowo, które określa jeden z pięciu podstawowych smaków, odczuwanych przez człowieka. Przez wiele lat naukowcy toczyli spory o to, czy smak umami w ogóle należy wyodrębniać.

Reklama

Wywodzące się z języka japońskiego umami jest przyjemnym aromatycznym smakiem charakterystycznym dla glutaminianu sodu, środka dodawanego dla podwyższania walorów smakowych żywności. W dosłownym tłumaczeniu oznacza smaczny, ale spotykamy także wymienne tłumaczenia jak: "aromatyczny", "o smaku mięsa", "o smaku rosołu", "o smaku bulionu".

Ponieważ posmak umami jest nadzwyczaj subtelny, większość z nas nie jest w stanie go odróżnić czy nazwać. Najczęściej, jedząc potrawy zawierające umami możemy tylko powiedzieć "mmm, wyśmienite!", nie wiedząc, że to właśnie umami współtworzy doznane przeżycie kulinarne.

Kwas glutaminowy, obficie występuje w pokarmach bogatych w białko takich jak mięso, w potrawach sfermentowanych i zleżałych (sery parmezan, roquefort), w wodorostach, w sosach: rybnym i sojowym, a także w pomidorach, orzechach, winogronach, brokułach i grzybach.

Nowe badania, opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition", wykazały, że produkty, które pobudzają w trakcie spożywania posiłku smak umami, sprawiają, że potrawy są smaczniejsze, a tym samym po jedzeniu odczuwamy większe zadowolenie i co najważniejsze, spożywamy mniejszą porcję jedzenia.

Dowiedz się więcej na temat: Głód | umami

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje