Węglowodany - jeść czy nie jeść?

Myśląc o diecie odchudzającej na początek rezygnujemy z produktów bogatych w węglowodany. Jednak całkowite wykluczenie węglowodanów z codziennego jadłospisu powoduje, że osoby na takiej diecie czują się głodne, co prowadzi do podjadania...

Niemal połowa kobiet ma wyrzuty sumienia z powodu spożywania węglowodanów. Znaczna większość wierzy, że wykluczenie ich ze swojej diety to sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów.

Reklama

Jane Ogden, psycholog zdrowia z University of Surrey zwraca jednak uwagę na to, że węglowodany odgrywają istotną rolę w diecie, nie tylko dodają energii, ale i pozwalają budować zdrowe nawyki. Całkowite wykluczenie węglowodanów z codziennego jadłospisu powoduje, że osoby na takiej diecie czują się głodne, co prowadzi do podjadania.

Najnowsze badania wskazują, że kobiety dwukrotnie częściej niż mężczyźni czują się winne po spożyciu węglowodanów. Jedna czwarta pytanych kobiet zdradza, że stara się unikać ich w ciągu tygodnia. Co więcej badani przyznają, że brakuje im podstawowej wiedzy na temat znaczenia węglowodanów i tego ile powinni ich spożywać.

Sprzecznych opinii na temat znaczenia węglowodanów w diecie nie brakuje wśród specjalistów. Dietetyk Zoe Harcombe przekonuje, że węglowodany nie są niezbędne. I dodaje, że osoby, w których jadłospisie ponad 500 kalorii pochodzi z produktów bogatych w węglowodany są narażone na nadwagę.

Nie da się jednak ukryć, że zdaniem większości dietetyków węglowodany są najważniejszym źródłem energii pokarmowej, pokrywają 40-80 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego człowieka. Oprócz dostarczania energii pełnią one szereg ważnych funkcji w organizmie ludzkim - wpływają na poziom glukozy we krwi i wytwarzanie insuliny, regulują poziomem sytości i głodu, oddziałują na motorykę jelit.

W przeciwieństwie do diety wysokotłuszczowej i wysokobiałkowej, wysoki poziom węglowodanów w diecie, pod warunkiem, że pochodzą one z różnych źródeł, nie wpływa niekorzystnie na zdrowie człowieka. Dieta bogata w węglowodany redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia otyłości, cukrzycy, miażdżycy, raka jelita grubego i raka piersi.

W optymalnej diecie człowieka 55 proc. zapotrzebowania energetycznego powinno być pokrywane z metabolizmu węglowodanów, występujących w diecie w różnej postaci. Głównym źródłem węglowodanów są: produkty zbożowe, rośliny okopowe, trzcina cukrowa i buraki cukrowe, nasiona roślin strączkowych, warzywa, owoce, produkty mleczne. Pokarmy węglowodanowe są, więc głównie pochodzenia roślinnego, zawierają często witaminy, minerały i związki antyoksydacyjne.

Dowiedz się więcej na temat: węglowodany | spożywanie węglowodanów

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje