× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Winogrona wzmocnią twoją odporność

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Już Hipokrates porównywał walory lecznicze winogron do właściwości miodu.

Zdjęcie

Winorona wzmacniają odporność, fot. Borys Czonkow /MWMedia
Winorona wzmacniają odporność, fot. Borys Czonkow
/MWMedia
Leczono nimi choroby układu pokarmowego, chroniczne zaparcia, skaleczenia i rany. Są niezastąpione jesienią, ponieważ zwiększają odporność organizmu. Powstała nawet lecznicza dieta zwana ampeloterapią.

Winogrona zawierają dużo potasu, który ma korzystny wpływ na pracę serca, układu krwionośnego oraz działa moczopędnie. Są również bogate w fosfor i wapń - główne czynniki budulcowe kości i zębów oraz działają odżywczo na mózg, w magnez i chlor - regulujące pracę systemu nerwowego. Z witamin znajdziemy w nich korzystnie wpływającą na oczy witaminę A i witaminy z grupy B (łagodzące stresy), Zawierają także żelazo (dobre dla anemików) i jod, potrzebny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Reklama

Winogrona wzmacniają system odpornościowy, dlatego nie powinny ich sobie żałować dzieci, kobiety w ciąży, osoby ciężko pracujące fizycznie, sportowcy oraz wszyscy, którzy czują się wyczerpani i osłabieni. Są niezwykle przydatne w leczeniu nadciśnienia, reumatyzmu i chorób skórnych oraz łagodzą objawy chorób wątroby.

Można stosować sok z winogron na dolegliwości trawienne, zaparcia, przy zatruciach np. lekarstwami, na kamienie żółciowe (pobudzają wydzielanie żółci).

Winogrona powinno się jeść ze skórką i pestkami. W skórce winogron występuje składnik - resveratrol, który hamuje zlepianie się płytek krwi i podnosi poziom korzystnego cholesterolu HDL oraz działa antynowotworowo. Ciemne winogrona są zdrowsze od jasnych, ponieważ mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Nie poleca się winogron cukrzykom oraz osobom z nadwagą.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowie

MWMedia
Więcej na temat:winogrono | odporność | winogrona

Zobacz również

  • Oceń tekst

    Ocen: 271

Reklama

Skomentuj artykuł: Winogrona wzmocnią twoją odporność

Przejdź do forum »

Wasze komentarze (7)

Dodaj komentarz
koneser

~koneser -

problem z tym że winogrona wywołują (przynajmniej u mnie) pracę jelit powodującą wydzielanie mało przyjemnych zapachów. Dlatego nie mogę jeść ich dużo

K.

~K. -

jestem raczej sceptykiem ale jeśli chodzi o winogrona to w przypadku problemów jelitowych są super. Oczywiście nie twierdzę,że posiadają też inne w3alory, których jeszcze nie sprawdzałam.

resign

~resign -

..że jemy własne winogrona, o których wiemy, że nie przesadziliśmy przy ich uprawie z użyciem chemicznych środków ochrony roślin, tudzież nawozów, a nie kupione np. w markecie lub na targu. Winorośl, jako roślina bardzo podatna na choroby grzybowe, wymaga intensywnej ochrony chemicznej(dotyczy to zwłaszcza smacznych i ładnych wielkoowocowych odmian deserowych oraz dobrych odmian winiarskich, tzw. odmiany altanowe takiej ochrony nie wymagają) W każdym razie ja bym kobietom w ciąży winogron ze sklepu nie polecał. A jeśli już kupimy sobie te winogrona to przynajmniej umyjmy je dokładnie. Często oszczędzi nam to sensacji żołądkowych i kto wie czego jeszcze.

zaRan

~zaRan -

... sorry, ale bardziej przetwory z winogrona czyli płyn po fermentacji (czytaj:WINO) w swym działaniu ma tę cechę że jako jedyne - picie jest lecznicze .

oki

~oki -

najlepsze winko...u cioci na imieninach

;p;p

~;p;p -

Wionogrona jednym słowem są super;p;p więc jedzmy ich jak najwięcej;p;p;d;d

Reklama