Międzynarodowy Dzień Kawy: Kiedy wypada?

Dla wielu osób dzień bez kawy jest czymś niewyobrażalnym. To nie tylko sposób na poranne rozbudzenie, ale także chwilę popołudniowego relaksu. 29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy. Dla miłośników tego napoju to zdecydowanie okazja do świętowania.

Spożywanie kawy może działać pobudzająco na umysł, zwiększać pamięć krótkotrwałą i ułatwiać koncentrację
Spożywanie kawy może działać pobudzająco na umysł, zwiększać pamięć krótkotrwałą i ułatwiać koncentrację123RF/PICSEL

29 września - Międzynarodowy Dzień Kawy

Wiele osób unika kawy ze względu na fakt, że picie tego napoju wypłukuje z organizmu magnez. Warto jednak podkreślić, że kawa go również dostarcza i to w większej ilości niż wypłukuje.  

Kawa wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Jak więc działa na organizm?  

Jak kawa wpływa na organizm?

Spożywanie kawy może działać pobudzająco na umysł, zwiększać pamięć krótkotrwałą i ułatwiać koncentrację. Przeprowadzone badania wykazały, że może także zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, a także chorób serca nawet o 20 proc.

Do tego może mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia marskości, zapalenia oraz stłuszczenia wątroby. 

Kawa to także źródło antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki. Ponadto kawa wykazuje działanie odchudzające. Oprócz tego, że kawa pobudza i dodaje energii, to także może redukować stres.

Picie kawy to także dostarczanie do organizmu witamin B2, B3 i B5, a ponadto takich składników mineralnych jak mangan, potas i wspomniany wcześniej magnez.

Badania wykazały, że regularne picie kawy może poprawić kondycję wątroby
Badania wykazały, że regularne picie kawy może poprawić kondycję wątroby123RF/PICSEL

Jakie są gatunki kawy?

Uznaje się, że początki kawy są związane z Etiopią, gdzie już w IX wieku znano pobudzające właściwości kawy. Na świecie uprawia się praktycznie tylko dwa gatunki kawy: arabikę i robustę.

Ta pierwsza charakteryzuje się łagodnym oraz bogatszym aromatem, natomiast robusta ma kwaskowy smak. Ziarna robusty mają około 1,7 - 3,8 proc. kofeiny, czyli dwa razy więcej niż arabika.

Czytaj więcej:

Post Daniela. Oczyszczanie z toksyn i redukcja masy ciała

Gorzkie emocje przełykamy z cukrem

Pięć najgorętszych dietetycznych mitów, które już czas włożyć między bajki

Zobacz także:

„Ewa gotuje”: Jabłka pieczone w cieściePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas