Smak świata według Ricka Rodgersa

Czy naprawdę znasz potrawy kuchni indyjskiej, chińskiej albo wietnamskiej? Rick Rodgers, autor książki "Kuchnie świata", zabiera czytelnika w podróż po świecie smaków oraz tradycji kulinarnych różnych zakątków naszego globu.

Enchilados z kurczaka, zupa mulligatawy, orecchiette z kiełbasą - czy te nazwy brzmią dziwnie? Dla niektórych, mniej wtajemniczonych w świat kulinarny, z pewnością tak. Często sama nazwa potrawy jest już trudna do wymówienia, ale prawdziwym wyzwaniem jest dopiero jej przygotowanie. Jednak okazuje się, że dziwnie brzmiące nazwy przysmaków nie wymagają użycia trudno dostępnych składników, specjalnych urządzeń kuchennych czy też skomplikowanych technik kulinarnych.

Reklama

"Kuchnie świata" to zbiór 150 przepisów na potrawy z różnych krajów, które każdy z nas może przygotować w domu. Rick Rodgers podzielił książkę na rozdziały, które przedstawiają cieszące się największym powodzeniem przepisy z danego kraju lub regionu - od przystawek, przez dania główne, aż po desery. Grillowane meksykańskie kanapki serowe, chińska zupa pikantno-kwaśna, tajska sałatka z wołowiną, ciasto migdałowe z kuchni basenu morza śródziemnego, czy włoskie pieczone truskawki - to tylko niektóre z wielu przepisów przedstawionych w prezentowanej publikacji.

Książka stanowi idealną pozycję dla wszystkich miłośników nowych doznań, daleko wybiegających poza pamięć naszych kubków smakowych. Odkrywanie nowych smaków, aromatów i zwyczajów kulinarnych może stać się niezwykle pasjonujące i często inspirujące. Czytelnik znajdzie tu wiele przydatnych przepisów na dania m.in. z kuchni włoskiej, francuskiej, tajskiej, indyjskiej, które można przygotować na każdą okazję: na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi, a także na weekendowy wypad za miasto.

Autor, obok przepisów, zamieścił różne ciekawostki i porady dotyczące przygotowania potraw. Jak przystało na prawdziwą książkę o gotowaniu, nie zabrakło i tutaj smakowitych zdjęć, które cieszą oczy i rozwijają wyobraźnie kulinarną. Wystarczy spojrzeć na te zdjęcia, aby nabrać ochoty na gotowanie.

Rick Rodgers - autor ponad 30 książek kulinarnych. Bestseller Thanksgiving 101 nominowany był do nagrody IACP Cookbook Award The Carefree Cook i Kaffeehaus oraz Comford Food i Essentials of Roasting. Ponadto współpracuje z magazynami Cooking Light, Food & Wine oraz Bon Appétit, występuje gościnnie w radiu i telewizji, nauczyciel gotowania.

Wydawnictwo National Geographic

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje