Wielkanoc 2021: Czym barwić jajka?

Jajka to - oczywiście obok baranka, żurku, mazurka i kilku innych rarytasów - kluczowy element Wielkanocy i raczej trudno się tej popularności dziwić. Symbolizują życie, a poza tym przepięknie komponują się z innymi świątecznymi elementami dekoracji stołu. Zwłaszcza, gdy nada się im piękną soczystą barwę! Poniżej można znaleźć kilka rad, jak wykonać to zadanie szybko i z zapierającym dech efektem finalnym.

Bez jajek nie ma świąt wielkanocnych
Bez jajek nie ma świąt wielkanocnych123RF/PICSEL

Jajka: Symbol Wielkanocy

Nasze babcie barwiły jajka cebulą
Nasze babcie barwiły jajka cebulą123RF/PICSEL

Chyba nie ma w Polsce podczas Wielkanocy stołu, na którym nie byłoby jajek. I pewnie każdy zna ten komunał, ale warto go powtórzyć. Dzieje się tak dlatego, bo jajka wprost rewelacyjnie sprawdzają się w roli świątecznej dekoracji. Aby nadać im przepiękne barwy, warto sięgnąć po naturalne produkty, które większość z nas ma w zasięgu ręki. O czym mowa? No to po kolei.

Babciny patent na jajka

Gdy zbliżał się czas świąt wielkanocnych, nasze prababki i babki doskonale wiedziały, co zrobić, aby w prosty sposób i względnie szybko wyczarować przepiękne pisanki. Wykorzystywały w tym celu przede wszystkim znaną wszystkim cebulę. Barwienie nią to bodaj jeden z najpopularniejszych sposobów koloryzacji jajek. W ten sposób skorupka jajek uzyskuje śliczny miodowo-brązowy kolor. Jeśli wykorzysta się w tym celu czerwoną cebulę, jajka przybiorą odcień różowy.

Jak zabarwić jajka za pomocą cebuli?

Cebula nadaje jajkom piękny odcień
Cebula nadaje jajkom piękny odcień123RF/PICSEL

Łupiny należy wrzucić do garnka z wodą na noc. Na następny dzień trzeba włożyć do tego samego garnka jajka i gotować je przez około 15 minut. Po tym czasie odstawić do wystudzenia.  By pisanki prezentowały się bardziej okazale, należy nasmarować je delikatnie oliwą. Na jajkach barwionych łupinami z cebuli można również wydrapać wzorki za pomocą nożyka.

Śliczny - utożsamiany z nadzieją - zielony kolor pisanek można uzyskać dzięki szpinakowi. W tym przypadku lepiej wybrać mrożony szpinak. Około 100 gramów produktu trzeba rozpuścić w 500 mililitrach gorącej wody, a następnie włożyć do roztworu ugotowane jajko. Kąpiel powinna trwać kilka minut - min. 10.

Curry nada pisankom musztardowy odcień

Kurkuma nada pisankom piękny odcień
Kurkuma nada pisankom piękny odcień123RF/PICSEL

Pisanki mogą także cieszyć oczy fantazyjnym musztardowym odcieniem. Aby taką barwę uzyskać, trzeba zaopatrzyć się w kurkumę lub curry w proszku. Do garnka należy wlać około 500 mililitrów wody, a następnie wsypać jedno opakowanie kurkumy lub curry; włożyć surowe jajka i gotować je przez 10 minut.

Do barwienia pisanek można także wykorzystać żywieniowy evergreen, czyli buraka. To właśnie dzięki niemu skorupka jajka nabierze lekko różowej barwy. Wystarczy zagotować te warzywa, a następnie włożyć do powstałego z nich wywaru jajka na 10 minut. Gotować na małym ogniu.

Piękniejsze pisanki dzięki szyszkom olchy i czerwonej kapuście

Jajka można zdobić na rozmaite sposoby
Jajka można zdobić na rozmaite sposoby123RF/PICSEL


Co wspólnego z pisankami ma ocet? Więcej niż się pozornie wydaje. Dzięki niemu uzyska się biały kolor jajek.  Do 500 mililitrów wody trzeba dodać szklankę octu. Następnie włożyć ugotowane jajko na kilka minut do przygotowanej mikstury i osuszyć. Na białych skorupkach pięknie prezentują się malowane ozdoby.

Po jakie naturalne produkty jeszcze warto sięgnąć w kontekście pisanek? Czarny kolor jajek można uzyskać dzięki szyszkom olchy, pomarańczowy  - dzięki dyni i marchwi, fioletowy - gotując je w czerwonej kapuście. Fantazjuj i eksperymentuj z pisankami. Pobudzisz nie tylko wyobraźnię, ale i kubki smakowe. Święta będą pyszne!

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas