Przykazania pani domu

Każda pani domu urządzająca przyjęcie zetknie się z zagadnieniami z zakresu etykiety, tradycji i stołowego savoir-vivre'u. Istnieją pewne reguły, które warto znać. Doda to elegancji naszemu domowi i zachwyci gości.

Prawidłowe nakrycie stołu nie jest proste" align="center" enlarge="0" />Święta, sylwester i Nowy Rok to okazje do przyjęć i spotkań przy stole. Może się zdarzyć, że potrawy, które chcemy podać mają swoje wymagania, zarówno w stosunku do gospodyni, jak i gości. Warto uporządkować wiedzę na temat nakrycia, sztućców i wątpliwości związanych z serwowaniem alkoholu.

Reklama

Ściąga ze sztućców

Nóż i widelec do dania głównego, a także łyżka do zupy nie powinny nikomu sprawić problemu. Nóż i widelec do przystawek mają kształt taki sam, jak do dania głównego, tylko są mniejsze. Nóż do ryb jest nieco kanciasty od strony ostrza (ale tępy), część powyżej trzonka ma kształt trapezu postawionego na bocznej ściance, a widelec ma trzy (nie cztery) szeroko rozstawione zęby. Nóż do masła przypomina raczej płaską, prostokątną łopatkę.

Widelczyk do ciast jest wielkości klasycznej łyżeczki do kawy czy herbaty. Widelczyk do ślimaków jest mniejszy od widelczyka do ciast i ma tylko dwa zęby. Szczypce do homarów wyglądają jak obcęgi, te do ślimaków są dużo bardziej subtelne i przywodzą raczej na myśl szczypce do ciast używane w cukierniach. Widelczyk do homarów jest długi i cienki, lekko poszerzany w środku z zakrzywionym rozwidleniem u końca.

Nakryto do stołu

Podtalerz (talerz przypominający ten do drugiego dania, tylko większy), na którym ustawiamy zastawę znajduje się w centrum miejsca przy stole przeznaczonego dla jednego gościa. To na nim będziemy kłaść wszystkie potrzebne talerze. Sztućce, których używać będzie prawa ręka - nóż do dania głównego, nóż do ryb, łyżkę do zupy i nóż do przystawek - kładziemy w tej kolejności z prawej strony podtalerza. Po lewej stronie powinien znaleźć się duży widelec do dania głównego, widelec do ryb i widelec do przystawek, dalej, też po lewej, talerzyk na pieczywo.

Kieliszki do wina lub szampana stawiamy po prawej stronie, nieopodal noży. Deser spożywany widelczykiem lub łyżeczką, kładziemy powyżej podtalerza tak, by trzonek widelczyka kierował się w lewo, a trzonek łyżeczki w prawo.

Serwetki kładziemy w środku, z lewej strony lub nad nakryciem. Ewentualne kwiaty i świece nie powinny zasłaniać gościom widoku.

W kolejce potraw

Przyjęcie zaczynamy od przystawek zimnych. Następnie podajemy przystawki gorące, potem zupę, dania rybne i mięsne. Sery należą już do deserów i są podawane po daniu głównym. Jeśli rezygnujemy z serów, serwujemy deser i owoce. Na koniec podajemy kawę lub herbatę.

Oczywiście porządkiem potraw wigilijnych rządzi tradycja, nie etykieta. W każdym domu może ona wyglądać inaczej.

Dowiedz się więcej na temat: reguły | wino | whisky

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje