Jest najdroższym warzywem na świecie. Znajdziesz podczas spaceru

Na Zachodzie są towarem luksusowym, stale kandydującym do miana najdroższego warzywa na świecie. Tymczasem w Polsce bywają traktowane jak chwast, na który uwagę zwraca niewielu. Na „polskie szparagi” natkniesz się nawet podczas spaceru. Kiedy zbierać pędy chmielu? Lepiej się pospiesz. A potem delektuj ich zaskakującym smakiem.

Na „polskie szparagi” natkniesz się podczas spaceru. To najdroższe warzywo świata
Na „polskie szparagi” natkniesz się podczas spaceru. To najdroższe warzywo świata123RF/PICSEL

Gdzie szukać pędów chmielu? Rozejrzyj się podczas spaceru

Wyglądają wyjątkowo niepozornie, przywodząc na myśl zwykły chwast. W Polsce rosną dziko w lasach i w pobliżu rzek czy jezior, niejednokrotnie obrastając także płoty, słupy czy drzewa. Niewielu zwraca na nie uwagę, przechodząc obok zupełnie obojętnie.

Tymczasem na Zachodzie pędy chmielu są niemal luksusowym towarem, którego ceny z roku na rok szybują w górę. Kilogram przysmaku w Niemczech, Belgii czy Francji kosztuje średnio około 150 euro za kilogram, co daje przeszło 600 złotych. Podczas kolejnego spaceru wytęż więc nieco wzrok.

Czy pędy chmielu są zdrowe? Zaproś na swój talerz

Jak się okazuje, pędy chmielu kandydują nie tylko do miana najdroższego warzywa na świecie, ale również rozpychają się łokciami na liście tych najzdrowszych. Niepozorne łodygi bogate są w witaminy z grupy B, w tym B6 oraz B12, a także kwas foliowy - składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krwionośnego.

W swoim składzie zawierają także związki o działaniu przeciwutleniającym - flawonoidy, które pomagają chronić organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. To też źródło związków roślinnych - fitoestrogenów, które pomagają w łagodzeniu objawów menopauzy, poprawiając jednocześnie stan skóry, włosów i paznokci. Są też obfite w niezbędne dla zdrowia kości i układu odpornościowego wapń, magnez czy cynk.

Jak przyrządzić dziki chmiel? Niecodzienny dodatek do wielu dań

Pędy chmielu, mimo iż są wyjątkowo mało znanym składnikiem diety, mogą stać się prawdziwym kulinarnym rarytasem. Zielone łodygi smakują bowiem jak połączenie szparagów i karczochów, a odpowiednio przygotowane mogą stać się smaczną przekąską lub niecodziennym dodatkiem do dania głównego.

Wystarczy podsmażyć je na maśle, a potem zajadać się ich niecodziennym smakiem. Najlepiej wybrać te młode łodygi, których długość sięga około 15 cm, a które łatwo się łamią. Przed smażeniem należy dokładnie je umyć, a kolejno osuszyć papierowym ręcznikiem. Potrzebować będziemy:

  • około 500 g świeżych pędów chmielu,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Łodygi chmielu umyj i osusz. Czosnek pokrój w plasterki.
  2. Na patelni rozgrzej masło, a kolejno wrzuć na niego pędy chmielu i czosnek. Smaż przez około 5 minut, często mieszając.
  3. Pod koniec smażenia przypraw do smaku solą i pieprzem. A potem zajadaj się bez końca!
"Zbliżenia". Chris Cugowski o swojej muzycznej drodze i o tym jak trafił do serialu „Bridgertonowie”INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas