Zupa ziemniaczana - Mina
3 duże ziemniaki, 2 duże cebule, 30 dkg boczku lub dwie kiełbaski (np. zwyczajna), śmietana, mąka, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, rosołek w kostce.
Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie z rosołkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Boczek pokrojony w kostkę smażymy i dodajemy do ziemniaków. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę (najlepiej, gdy jest pokrojona w półksiężyce). Dodajemy do zupy. Na tej samej patelni robimy zasmażkę z 3 łyżek mąki i również dodajemy do zupy. Na koniec dajemy 3 łyżki śmietany, sól i pieprz. Zupa powinna być gęsta i lekko pikantna, ziemniaki lekko rozgotowane. Syta, pożywna i naprawdę pyszna!!!