Grillowane szaszłyki z ziemniaków i mięsa mielonego
Z warzywami i pysznym dipem śmietanowym.

Składniki na 4 porcje:
- 16 małych ziemniaków, - 100 g chudego twarożku, - 300 g kwaśnej śmietany, - ząbek czosnku, - sól, pieprz, cukier, - pęczek zielonej cebulki, - 1 cebula, - 400 g mięsa mielonego (wołowego), - 1 jajko, - 2 łyżki bułki tartej, - słodka papryka, - mała cukinia, - 16 pomidorków koktajlowych, - 100 g średniej wielkości pieczarek
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyć, gotować 15 minut, obrać i ostudzić. Twarożek wymieszać ze śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą pieprzem i cukrem, dodać pokrojoną zieloną cebulkę. Cebulę zetrzeć na tarce. Mięso mielone, jajko, bułkę tartą i startą cebulę umieścić w misce i wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą pieprzem i papryką i uformować 16 kulek. Cukinię pokroić. Na patyczki nadziewać kulki mięsne, ziemniaki, cukinię i pomidory. Opiekać na grillu 10 minut. Po 5 minutach dodać pieczarki. Podawać z dipem.
Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 1970 kJ/471 kcal