ArtykułyWideoSzaszłyki w trzech wyjątkowych wersjachOto smakowite propozycje dla wszystkich, którzy lubią powiew nowości w swoim menu. Spróbuj szaszłyków z naszych przepisów, a gwarantujemy, że szybko urzekną cię smakiem.szaszłyk, szaszłykiSzaszłyki teriyaki z polędwiczekAromatyczne szaszłyki, które przygotujesz w zaledwie 30 minut! Koniecznie wypróbuj nasz przepis i ciesz się smakiem kruchego oraz dobrze doprawionego mięsa.szaszłyk, szaszłykiSzaszłyki z drobiu i cukiniiProste w przygotowaniu, aromatyczne szaszłyki z drobiu i cukinii to doskonałe i sprawdzone danie na grilla. Przepis można łatwo modyfikować, dodając swoje ulubione warzywa. szaszłyki, drób, cukiniaPikantne chłopskie szaszłykiOryginalny pomysł na danie z młodych ziemniaków. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet amator. Świetnie sprawdzi się w roli obiadu lub ciepłej i sycącej kolacji.szaszłykiSzaszłyki z piekarnikaSprawdzony przepis na pyszne danie prosto z piekarnika. Równie smaczne jak z grilla, a o wiele mniej kłopotliwe do przygotowania. Podaj na obiad lub kolację - rodzina będzie zachwycona.szaszłykiJogurtowe szaszłyczki z pikantną salsąNiezwykle kruche i aromatyczne. Kto raz spróbuje, nie będzie mógł się im oprzeć. Gwarantujemy, że na stałe zagoszczą w twojej kuchni!szaszłykiWarzywne szaszłyki z żółtym serem Kiełbasa, kaszanka, karczek czy skrzydełka – to właśnie te produkty najczęściej pojawiają się na ruszcie. Amatorów soczystych mięs nie brakuje, ale pamiętajmy również o wegetarianach. Lato to czas, kiedy wszelkie targi i stoiska wręcz mienią się feerią barw. Warto to wykorzystać! szaszłykiSzaszłyki smakoszaNie masz pomysłu na obiad? Proponujemy pyszne szaszłyki. Dzieci będą zachwycone, bo na patyczkach pojawiają się kluski. Smacznego! szaszłykiWieprzowe szaszłyki z paprykąOto przepis na pyszne szaszłyki. Nasza rada: Przed nakłuciem składników na patyczki do szaszłyków należy pamiętać, by na kilka minut zanurzyć drewniane szpadki w wodzie. Dzięki temu nie będą one palić się podczas grillowania!szaszłyki Słodko-kwaśne szaszłyki z grillaSezon na dania z grilla trwa. Jeśli zastanawiasz się czym w następny weekend zaskoczyć gości wypróbuj przepis na słodko kwaśne szaszłyki z kurczakiem.sezon, piersi, czosnek, szaszłyki, dania z grillaBłyskawiczne szaszłykiZ drobiu, schabu, wołowiny, baraniny... Wystarczy dodać trochę warzyw, ziół i okrasić sosem. Podajemy przepis na szaszłyki, które zrobisz błyskawicznie.szaszłyki, ryby, olej, ocet Słodkie, soczyste ziarna. Czyli kukurydza w kuchniŚwietnie spisze się w roli przystawki, sycącego obiadu i… deseru. Sezon na kukurydzę w pełni! Smak jej słodkich, soczystych ziaren skusi każdego.kukurydza, szaszłyki, latoNa słodko czy na ostro?Czy wiesz, że papryka zwiększa odporność organizmu? Masz więc dodatkowy powód, by wypróbować nowe przepisy Magdy Gessler z różnych stron świata!kasza kuskus, szaszłykiRosyjskie szaszłyki z sosem pomidorowymZ grilla.grill, szaszłyki, sosSzaszłykiObojętnie z czego i jak powstają. Zawsze są efektowne...szaszłyki5 pomysłów na szaszłykiDługie weekendy zawsze sprzyjają grillowaniu. Dla poszukujących inspiracji przygotowaliśmy pomysły na szaszłyki oraz dopasowane do nich sosy.grill, szaszłykiGrillowane szaszłyki z ziemniaków i mięsa mielonegoZ warzywami i pysznym dipem śmietanowym.mięso, ziemniaki, mięso mielone, grill, grillowanie, szaszłyki„Ewa gotuje”: Szaszłyki gruzińskieMięso pokroić w dość dużą kostkę. Cebulę posiekać w półplastry. Przełożyć do miski. Wlać ocet jabłkowy. Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić liście laurowe. Do tak przygotowanej marynaty wrzucić wieprzowinę. Wymieszać, przykryć i na całą dobę wstawić do lodówki. Zamarynowane mięso nabić na szpadki. Upiec nad żarem (ok. 30 minut, od czasu do czasu obrócić). Szaszłyki zdjąć ze szpadek (najlepiej odciąć ostrym nożem) i wymieszać z pokrojoną w plastry cebulą. Podawać z sałatką szwedzką. <br><br> SKŁADNIKI<br> • 2 kg - mięsa wieprzowego, np. szynki<br><br> DO PODANIA<br> • 2 - cebule<br> • sałatka szwedzka z ogórków<br><br> MARYNATA<br> • 1 - cebula<br> • 6 łyżek - octu jabłkowego<br> • sól<br> • pieprz<br> • kilka liści laurowych Ewa gotuje, Ewa Wachowicz, grill, szaszłyk, szaszłyki, Gruzja„Ewa gotuje”: Szaszłyki na patykachCebulę drobno pokroić i zrumienić na mocno rozgrzanym maśle. Do mięsa przecisnąć czosnek, wybić jajko. Przyprawić papryką, chili, solą oraz pieprzem. Wsypać bułkę tartą, dorzucić usmażoną cebulę. Wymieszać i dokładnie wyrobić. Przykryć i na ½ godziny wstawić do lodówki. Po tym czasie z masy ulepić zgrabne kotlety (ręce i deskę warto zwilżyć wodą) i nabić na namoczone patyczki do szaszłyków – można wbić po dwa, co ułatwi przekładanie. Upiec na ruszcie posmarowanym masłem klarowanym, na elektrycznym grillu lub patelni grillowej.<br><br> SKŁADNIKI<br> • 800 g - mielonego mięsa wołowo-wieprzowego<br> • 1 - cebula<br> • 1 łyżka - masła klarowanego<br> • 2 ząbki - czosnku<br> • 1 - jajko<br> • ½ łyżeczki - słodkiej papryki<br> • ⅓ łyżeczki - chili<br> • sól<br> • pieprz<br> • 2 łyżki - bułki tartej<br> DO PODANIA<br> • surówka z pora<br> • ryż<br><br> SURÓWKA Z PORA<br> • 1 - duży por<br> • 1 – marchewka<br> • 1 – jabłko<br> • 1 łyżka - soku z cytryny<br> SOS<br> • 2 łyżki - majonezu<br> • 2 łyżki - jogurtu naturalnego<br> • 1 łyżka - miodu<br> • 1 łyżka - soku z cytryny<br> • pieprz<br><br> RYŻ PO ZANZIBARSKU<br> • 1 szklanka – ryżu<br> • 2 łyżki - oliwy<br> • 1 łyżeczka - kuminu<br> • kilka goździków<br> • kilka ziarenek kardamonu<br> • kilka kawałków kory cynamonu<br> • 1 szklanka - mleczka kokosowego<br> • 1 łyżeczka - soli Ewa gotuje, ryż, szaszłyki, surówka„Ewa gotuje”: Szaszłyki wieprzowe marynowane w kefirzeMięso pokroić w bardzo grubą, nieregularną kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w kamionce, przekładając plastrami cebuli. Zalać kefirem wymieszanym przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przykryć i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjąć z marynaty. Nabić na metalowe szpadki i upiec ze wszystkich stron na posmarowanym olejem ruszcie.<br> Podawać z ajvarem i sałatką. Liście sałaty poszarpać do miski. Dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i plastry cebuli. Przyprawić solą i pieprzem. Polać oliwą i wymieszać.<br><br> SKŁADNIKI<br> • 1 kg - schabu bez kości<br> • 1 - cebula<br> • 2 ząbki - czosnku<br> • ½ l – kefiru<br> • sól<br> • pieprzc<br><br> DO PODANIA<br> • domowy ajvar<br><br> SAŁATKA<br> • sałata lodowa<br> • 2 - ogórki kiszone<br> • pomidorki koktajlowe<br> • 1 - cebula czerwona<br> • sól<br> • pieprz<br> • oliwaEwa gotuje, szaszłyki„Ewa gotuje”: Szaszłyki z warzyw i oscypkaOscypek pokroić w grube półplastry, cukinię w grube plastry. Paprykę wyczyścić i pokroić na kawałki. Cebule obrać, pokroić w piórka. Ser i warzywa nadziać na namoczone patyczki do szaszłyków. Posolić, skropić oliwą i upiec na ruszcie. <br><br> SKŁADNIKI<br> • 1 - duży oscypek<br> • 1 - papryka czerwona<br> • 1 - papryka żółta<br> • 1 - cukinia<br> • 1 - cebula czerwona<br> • pomidorki koktajlowe i tygrysie<br> • sól<br> • oliwa do skropienia Ewa gotuje, Ewa Wachowicz, Oscypek, szaszłykiPozostałe tagiABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ0-9
Szaszłyki w trzech wyjątkowych wersjachOto smakowite propozycje dla wszystkich, którzy lubią powiew nowości w swoim menu. Spróbuj szaszłyków z naszych przepisów, a gwarantujemy, że szybko urzekną cię smakiem.
Szaszłyki teriyaki z polędwiczekAromatyczne szaszłyki, które przygotujesz w zaledwie 30 minut! Koniecznie wypróbuj nasz przepis i ciesz się smakiem kruchego oraz dobrze doprawionego mięsa.
Szaszłyki z drobiu i cukiniiProste w przygotowaniu, aromatyczne szaszłyki z drobiu i cukinii to doskonałe i sprawdzone danie na grilla. Przepis można łatwo modyfikować, dodając swoje ulubione warzywa.
Pikantne chłopskie szaszłykiOryginalny pomysł na danie z młodych ziemniaków. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet amator. Świetnie sprawdzi się w roli obiadu lub ciepłej i sycącej kolacji.
Szaszłyki z piekarnikaSprawdzony przepis na pyszne danie prosto z piekarnika. Równie smaczne jak z grilla, a o wiele mniej kłopotliwe do przygotowania. Podaj na obiad lub kolację - rodzina będzie zachwycona.
Jogurtowe szaszłyczki z pikantną salsąNiezwykle kruche i aromatyczne. Kto raz spróbuje, nie będzie mógł się im oprzeć. Gwarantujemy, że na stałe zagoszczą w twojej kuchni!
Warzywne szaszłyki z żółtym serem Kiełbasa, kaszanka, karczek czy skrzydełka – to właśnie te produkty najczęściej pojawiają się na ruszcie. Amatorów soczystych mięs nie brakuje, ale pamiętajmy również o wegetarianach. Lato to czas, kiedy wszelkie targi i stoiska wręcz mienią się feerią barw. Warto to wykorzystać!
Szaszłyki smakoszaNie masz pomysłu na obiad? Proponujemy pyszne szaszłyki. Dzieci będą zachwycone, bo na patyczkach pojawiają się kluski. Smacznego!
Wieprzowe szaszłyki z paprykąOto przepis na pyszne szaszłyki. Nasza rada: Przed nakłuciem składników na patyczki do szaszłyków należy pamiętać, by na kilka minut zanurzyć drewniane szpadki w wodzie. Dzięki temu nie będą one palić się podczas grillowania!
Słodko-kwaśne szaszłyki z grillaSezon na dania z grilla trwa. Jeśli zastanawiasz się czym w następny weekend zaskoczyć gości wypróbuj przepis na słodko kwaśne szaszłyki z kurczakiem.
Błyskawiczne szaszłykiZ drobiu, schabu, wołowiny, baraniny... Wystarczy dodać trochę warzyw, ziół i okrasić sosem. Podajemy przepis na szaszłyki, które zrobisz błyskawicznie.
Słodkie, soczyste ziarna. Czyli kukurydza w kuchniŚwietnie spisze się w roli przystawki, sycącego obiadu i… deseru. Sezon na kukurydzę w pełni! Smak jej słodkich, soczystych ziaren skusi każdego.
Na słodko czy na ostro?Czy wiesz, że papryka zwiększa odporność organizmu? Masz więc dodatkowy powód, by wypróbować nowe przepisy Magdy Gessler z różnych stron świata!
5 pomysłów na szaszłykiDługie weekendy zawsze sprzyjają grillowaniu. Dla poszukujących inspiracji przygotowaliśmy pomysły na szaszłyki oraz dopasowane do nich sosy.
„Ewa gotuje”: Szaszłyki gruzińskieMięso pokroić w dość dużą kostkę. Cebulę posiekać w półplastry. Przełożyć do miski. Wlać ocet jabłkowy. Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić liście laurowe. Do tak przygotowanej marynaty wrzucić wieprzowinę. Wymieszać, przykryć i na całą dobę wstawić do lodówki. Zamarynowane mięso nabić na szpadki. Upiec nad żarem (ok. 30 minut, od czasu do czasu obrócić). Szaszłyki zdjąć ze szpadek (najlepiej odciąć ostrym nożem) i wymieszać z pokrojoną w plastry cebulą. Podawać z sałatką szwedzką. <br><br> SKŁADNIKI<br> • 2 kg - mięsa wieprzowego, np. szynki<br><br> DO PODANIA<br> • 2 - cebule<br> • sałatka szwedzka z ogórków<br><br> MARYNATA<br> • 1 - cebula<br> • 6 łyżek - octu jabłkowego<br> • sól<br> • pieprz<br> • kilka liści laurowych
„Ewa gotuje”: Szaszłyki na patykachCebulę drobno pokroić i zrumienić na mocno rozgrzanym maśle. Do mięsa przecisnąć czosnek, wybić jajko. Przyprawić papryką, chili, solą oraz pieprzem. Wsypać bułkę tartą, dorzucić usmażoną cebulę. Wymieszać i dokładnie wyrobić. Przykryć i na ½ godziny wstawić do lodówki. Po tym czasie z masy ulepić zgrabne kotlety (ręce i deskę warto zwilżyć wodą) i nabić na namoczone patyczki do szaszłyków – można wbić po dwa, co ułatwi przekładanie. Upiec na ruszcie posmarowanym masłem klarowanym, na elektrycznym grillu lub patelni grillowej.<br><br> SKŁADNIKI<br> • 800 g - mielonego mięsa wołowo-wieprzowego<br> • 1 - cebula<br> • 1 łyżka - masła klarowanego<br> • 2 ząbki - czosnku<br> • 1 - jajko<br> • ½ łyżeczki - słodkiej papryki<br> • ⅓ łyżeczki - chili<br> • sól<br> • pieprz<br> • 2 łyżki - bułki tartej<br> DO PODANIA<br> • surówka z pora<br> • ryż<br><br> SURÓWKA Z PORA<br> • 1 - duży por<br> • 1 – marchewka<br> • 1 – jabłko<br> • 1 łyżka - soku z cytryny<br> SOS<br> • 2 łyżki - majonezu<br> • 2 łyżki - jogurtu naturalnego<br> • 1 łyżka - miodu<br> • 1 łyżka - soku z cytryny<br> • pieprz<br><br> RYŻ PO ZANZIBARSKU<br> • 1 szklanka – ryżu<br> • 2 łyżki - oliwy<br> • 1 łyżeczka - kuminu<br> • kilka goździków<br> • kilka ziarenek kardamonu<br> • kilka kawałków kory cynamonu<br> • 1 szklanka - mleczka kokosowego<br> • 1 łyżeczka - soli
„Ewa gotuje”: Szaszłyki wieprzowe marynowane w kefirzeMięso pokroić w bardzo grubą, nieregularną kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w kamionce, przekładając plastrami cebuli. Zalać kefirem wymieszanym przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przykryć i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjąć z marynaty. Nabić na metalowe szpadki i upiec ze wszystkich stron na posmarowanym olejem ruszcie.<br> Podawać z ajvarem i sałatką. Liście sałaty poszarpać do miski. Dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i plastry cebuli. Przyprawić solą i pieprzem. Polać oliwą i wymieszać.<br><br> SKŁADNIKI<br> • 1 kg - schabu bez kości<br> • 1 - cebula<br> • 2 ząbki - czosnku<br> • ½ l – kefiru<br> • sól<br> • pieprzc<br><br> DO PODANIA<br> • domowy ajvar<br><br> SAŁATKA<br> • sałata lodowa<br> • 2 - ogórki kiszone<br> • pomidorki koktajlowe<br> • 1 - cebula czerwona<br> • sól<br> • pieprz<br> • oliwa
„Ewa gotuje”: Szaszłyki z warzyw i oscypkaOscypek pokroić w grube półplastry, cukinię w grube plastry. Paprykę wyczyścić i pokroić na kawałki. Cebule obrać, pokroić w piórka. Ser i warzywa nadziać na namoczone patyczki do szaszłyków. Posolić, skropić oliwą i upiec na ruszcie. <br><br> SKŁADNIKI<br> • 1 - duży oscypek<br> • 1 - papryka czerwona<br> • 1 - papryka żółta<br> • 1 - cukinia<br> • 1 - cebula czerwona<br> • pomidorki koktajlowe i tygrysie<br> • sól<br> • oliwa do skropienia