4 smaczne sposoby na rybę

Tych przepisów nie próbowałeś!

Dorsz w ziołowej posypce z cukinią

Składniki:

  • 4 filety z dorsza (lub innej ulubionej ryby)
  • średnia cukinia
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • duży pęczek natki
  • kilka listków bazylii
  • garść orzechów macadamia
  • pół szklanki tartego sera typu parmezan
  • 2 łyżki bułki tartej
  • papryczka chilli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

1. Umyj rybę, osusz i ułóż na papierze do pieczenia.

Reklama

2. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój cukinię na długie cieniutkie paski. Pokrój w plasterki pomidorki.

3. Przygotuj chrupiącą posypkę: posiekaj natkę, bazylię, orzechy macadamia. Wymieszaj z serem i bułką tartą. Dodaj łyżkę oliwy i trochę soku z cytryny. Wymieszaj, żeby składniki sie zlepiły. Ułóż filety na papier do pieczenia. Wyłóż na rybę masę ziołowo-orzechową.

4. Poukładaj na wierzchu cienkie paseczki cukinii. Skrop oliwą i sokiem z cytryny, posyp świeżo zmielonym pieprzem. Zawiń papier i wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz około 15 minut.

Pieczony filet z łososia w sosie koperkowym

Składniki:

  • 4 filety z łososia (każdy ok. 200 g)
  • sok z cytryny
  • ogórek

Sos:

  • pęczek koperku
  • 200 g śmietany
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 30 g masła 30 g mąki
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj. Filety oczyść, dokładnie natrzyj sokiem z cytryny.

2. Rozgrzej piekarnik do 200 st., włóż przygotowanego łososia do naczynia żaroodpornego. Przykryj folią aluminiową i piecz około 20 minut.

3. W garnku rozgrzej masło, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Podsmażaj około minuty.

4. Dolej bulionu i dobrze rozprowadź, żeby nie powstały grudki. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia.

5. Dodaj śmietanę, sok z cytryny i koperek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ponownie zagotuj.

6. Wyłóż upieczone filety na talerz, polej koperkowym sosem. Za pomocą obieraczki wytnij długie paski z ogórka i finezyjnie ułóż na talerzu.

Gnocchi z kawałkami łososia w sosie śmietanowym

Składniki:

  • gnocchi (opakowanie 500 g)
  • filet z łososia (ok. 250 g)
  • łyżeczka oliwy
  • ząbek czosnku
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku (przed użyciem w przepisie trochę go podgotuj)
  • sok i skórka z cytryny
  • pęczek bazylii

Przygotowanie:

1. Ugotuj gnocchi w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Wyjmij z garnka i dobrze osącz.

2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Skrop oliwą łososia i podsmaż z każdej strony 2-3 minuty. Wyłóż na talerz.

3. Posiekaj czosnek i wrzuć na rozgrzaną patelnię, żeby się delikatnie zrumienił. Uważaj jednak, by go nie przesmażyć, bo zrobi się brązowy i będzie gorzki.

4. Dodaj śmietanę, groszek i sok z cytryny. Zmniejsz ogień i mieszając, gotuj chwilę. Dodaj listki bazylii i skórkę z cytryny.

5. Wrzuć kluseczki i dokładnie wymieszaj z sosem. Przełóż na talerze. Na wierzchu ułóż kawałki łososia.

Zapiekane babeczki z farszem rybnym

Składniki:

  • 500 g białej ryby (np. dorsz, miruna)
  • szklanka chudego mleka
  • liść laurowy
  • 250 g wędzonego łososia, pokrojonego w kawałki
  • 90 g masła
  • cienko pokrojony por
  • 1/4 łyżki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżki musztardy
  • szklanka śmietany
  • 3 jajka ugotowane na twardo, pokrojone
  • po 2 łyżeczki posiekanego koperku i natki
  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • żółtko
  • sól

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. Każdą foremkę wylep ciastem francuskim, zostawiając wystające brzegi.

2. Przełóż filety do garnka, zalej mlekiem, by były zakryte. Dodaj listek laurowy. Gotuj na małym ogniu około 8 minut. Wyjmij listek, odcedź. Pokrój rybę na kawałki, usuń ości.

3 Rozgrzej masło na patelni, dodaj por i podsmażaj, aż zmięknie. Dodaj pieprz cayenne, gałkę, trochę soli, musztardę, zamieszaj. Zmniejsz ogień, dodaj trochę mleka i śmietany. Zamieszaj. Dodaj jajka, zioła i obie ryby. Ostrożnie wymieszaj.

4 Nakładaj farsz do foremek. Z pozostałego ciasta wykrój kwadraty i nakładaj na wierzch, zlepiając z wystającymi brzegami. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz około 20 minut, aż ciasto się zrumieni.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje