Babka jagodowa z kruszonką

Rozpływa się w ustach!

Babka z jagodami
Babka z jagodami123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 12 dag masła
  • 2 banany
  • 5 dag cukru
  • 10 dag twarogu sernikowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki jagód
  • szczypta soli

- kruszonka

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki
  • 4 łyżki masła
1 min
12 porcji

Sposób przygotowania

1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Banany obierz, rozgnieć, dodaj cukier, masło, twaróg. Zmiksuj. Dodawaj kolejno po jednym jajku, wymieszaj. Stopniowo wsypuj mąkę, wlej mleko i całość wymieszaj. Jagody wymieszaj z 2 łyżkami mąki i dodaj do masy. 

2. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę. Z cukru, mąki i masła zagnieć kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta. Piecz 60 minut w temp. 180°C.

Jak zrobić lody jagodowe?Interia Kulinaria
Dobry Tydzień
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?