Tosty kontra świeże pieczywo. Co jest lepsze dla zdrowia?

Czy tostowane pieczywo to na pewno dobry pomysł na śniadanie?
Czy tostowane pieczywo to na pewno dobry pomysł na śniadanie?123RF/PICSEL

Zobacz również:

Podpiekanie chleba - co dzieje się podczas tego procesu?

Stopień podpieczenia - kiedy tosty stają się niezdrowe?

Zwróć uwagę, jak wyglądają twoje tosty - im mniej przypalone, tym zawierają mniej szkodliwych substancji.
Zwróć uwagę, jak wyglądają twoje tosty - im mniej przypalone, tym zawierają mniej szkodliwych substancji.123RF/PICSEL

Dlaczego akrylamid jest tak szkodliwy?

Co mówią badania naukowe?

  • świeżym chlebie pszennym i żytnim zawartość akrylamidu była najniższa - ok. 5 µg/kg 
  • Po lekkim podpieczeniu w tosterze poziom akrylamidu wzrósł znacząco - do 130 µg/kg 
  • Po mocnym przypieczeniu poziom akrylamidu osiągnął aż 161 µg/kg 

Jak zmniejszyć spożycie akrylamidu?

  • Unikać przypiekania pieczywa na bardzo ciemny kolor - najlepiej opiekać do jasnobrązowego odcienia. 
  • Piec i smażyć w niższych temperaturach przez dłuższy czas zamiast w bardzo wysokiej temperaturze przez krótki czas.
  • Stosować fermentację (np. zakwas w chlebie), ponieważ zmniejsza ona ilość asparaginy, która jest prekursorem akrylamidu.
  • Wybierać gotowane zamiast smażonych lub pieczonych produktów skrobiowych.

Tosty a wartość odżywcza

Zamiast białego chleba tostowego, wybierz chleb razowy na zakwasie.
Zamiast białego chleba tostowego, wybierz chleb razowy na zakwasie.123RF/PICSEL

Chleb tostowy a odchudzanie - czy pomaga zrzucić kilogramy?

Tosty w diecie dzieci - na co zwrócić uwagę?

Twoje dziecko lubi tosty? Pamiętaj, że kluczowe są zdrowe dodatki i stopień przypieczenia pieczywa.
Twoje dziecko lubi tosty? Pamiętaj, że kluczowe są zdrowe dodatki i stopień przypieczenia pieczywa.123RF/PICSEL

Czy więc tosty mogą być elementem diety?

Halszka Witkowska: Żałoba jest częścią miłościINTERIA.PL